Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Terkeš: Nije mi žao što sam otišao, ali sam sretan što sam opet u Zadru

17.11.2011. 23:00
Terkeš: Nije mi žao što sam otišao, ali sam sretan što sam opet u Zadru


Kinezi od stranaca imaju velika očekivanja. Ako ste stranac morate biti dvostruko bolji od domaćih igrača, odrađivati sve u momčadi i, naravno, pobjeđivati. Malo tko može ispuniti tolike zahtjeve – kaže Terkeš


Život u još uvijek najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu (Indija je sve bliže) nimalo nije lagan. Osjetio je to i Želimir Terkeš koji se nakon sedam mjeseci vratio iz kineskog Chongqinga gdje je igrao za drugoligaš Lifan.
– Kina je puna specifičnosti, ali za jednog Europljanina tamo nije lako živjeti. Nije mi žao što sam bio u Kini, uostalom nešto sam i zaradio jer su korektno ispunili sve što smo i dogovorili. Međutim, to je ipak potpuno drugačija civilizacija i teško sam se privikavao na takav način života – opisuje Terkeš kineske dojmove. Posebna kategorija života u Kini je hrana.
– Njihova hrana nema veze s onom koju imamo u Hrvatskoj. Još i ti štapići. Da sam jeo sa štapićima vratio bih se upola mršaviji. Tražili smo restorane u kojima se može jesti europska hrana, ali ih je teško naći. Uostalom, grad je ogroman, s okolicom ima 32 milijuna stanovnika i ne možete baš uokolo se skitati i tražiti restoran. U klubu su se trudili koliko su mogli i za nas strance su spremali posebna jela. Nekad je bilo bolje, nekad lošije, ali izdržali smo.
Kada govori u množini Terkeš misli na Ivana Bošnjaka, napadača, bivšeg igrača Cibalije, Hajduka i Dinama te Darija Dabca, stopera, koji je najveći trag u Hrvatskoj ostavio nastupajući za Rijeku.
– Bilo mi je lakše kada sam znao da za Lifan igraju dvojica Hrvata i većinu slobodnog vremena provodili smo zajedno.
Malo golova
Kakav je bio sportski rezultat?
– Završili smo u gornjem dijelu ljestvice. Kada sam odlazio u Kinu rekli su mi da se Lifan planira vratiti u prvu ligu. Međutim, to baš i nije bilo tako. U momčadi je bilo dosta mladih igrača, igrali smo solidno, ali i ništa više od toga. S nama je bio još jedan stranac, a s obzirom da mogu igrati samo trojica stranaca nije uvijek za svakoga bilo mjesta u momčadi. Lifan godinama igra na relaciji prva – druga liga. Uđu u prvu ligu, pa ispadnu u drugu, pa se onda opet vrate.
Nešto slično kao Zadar.
– Zadar je ipak stabilniji prvoligaš u nacionalnim okvirima za razliku od Lifana.
Golove je Terkeš rijetko postizao.
– Momčad je bila tako posložena da smo više razmišljali o obrani nego o napadu. Uopće, vrlo smo malo pucali po protivničkom golu, a mene su u jednom dijelu sezone povukli u veznu liniju.
U takvim okolnostima Terkeš je kao igrač teško mogao napredovati. Opet, pitanje je koliko igrač koji je napunio 30 godina može značajnije podignuti kvalitetu svoje igre.
– Nisam nezadovoljan kako sam igrao u Lifanu, ali točno je da sam mogao i bolje. Problem je i taj što Kinezi od stranaca imaju velika očekivanja. Ako ste stranac morate biti dvostruko bolji od domaćih igrača, odrađivati sve u momčadi i, naravno, pobjeđivati. Malo tko može ispuniti tolike zahtjeve. Osim toga oni svake godine bez problema promijene gotovo cijelu momčad. I tako iz godine u godinu.
Povratak u Kinu?
– Odradio sam ugovor i s time sam s Lifanom završio. Ne znam hoću li opet natrag, iako mislim da to nije realno. U Kini je i poteškoća što od svakog stranca traže da najprije dođe na probu. Ja sam to uspio izbjeći, ali Dabac je bio na probi mjesec dana i tek nakon toga odlučili su da će ostati.
Nedostajala obitelj
Konačno, Terkeš ne žali što je u jednom trenutku spremio stvari i pravac Kina.
– Naravno da ne žalim, iako sam najsretniji bio kada sam se vratio prije dva tjedna. Bio sam kod mojih u Hercegovini i konačno sam s obitelji. Vratio sam se u Zadar koji je moj grad i sada još više vidim koliko je zapravo ovdje lijepo. Naravno, najviše mi je nedostajala moja obitelj.
Zadar nije samo Terkešov grad nego i klub.
– Žao mi je što ne mogu biti u sastavu za Osijek jer nisam dobio potrebne papire, ali se nadam da će za Lučko biti sve u redu. Zapravo, ja se nadam da neću igrati ni protiv Lučkog, već da će u prvih 11 biti oni koji će prije toga pobijediti Osijek jer momčad koja pobjeđuje se ne mijenja. Vratio sam se u klub u kojem me svi poznaju i u kojem ja poznajem sve. Dakle, došao sam kući.
Zadar je imao šaroliku jesen, od sjajnih do vrlo loših izvedbi.
– Iako me nije bilo skoro osam mjeseci sve sam pratio i znam u kakvoj je situaciji Zadar. Nažalost, i prijašnjih sezona znalo nam se događati da bismo nakon dobre igre protiv Hajduka ili Dinama padali u formi. Najvažnije je da je situacija za Zadar dobra i da imamo momčad s kojom možemo biti čvrsto u sredini ljestvice.
Santini jedva čeka društvo u napadu.
– Pokazao je on da može i bez mene…


 PRED SANTINIJEM VELIKA KARIJERA




Kada je Terkeš otišao glavnu ulogu preuzeo je Ivan Santini. Lani je zabio deset golova, a ove sezone već je na devet i najbolji je strijelac Prve HNL.
– Santinijeve igre me ne iznenađuju jer je on od prvog trenutka, od kada se vratio u Zadar, pokazivao o kakvom je igraču riječ. Devet golova postići za Zadar u tako malo utakmica je nešto sjajno, posebno kada se zna da igramo uglavnom samo s jednim napadačem. Malo je tako kvalitetnih mladih napadača i Santini može ostvariti veliku karijeru, posebno ako uspije naći pravi klub kada jednog dana ode iz Zadra.


 VOŽNJA KROZ CRVENO


Cijelo vrijeme boravka u Kini Terkeš je živio u stanu u neposrednoj blizini klupskog kampa u koji je na treninge dolazio pješke. Alternativa hodanju nije mu bio automobil već – taksi.
– Kinezi voze nevjerojatno rizično i nemoguće se snaći na njihovim cestama. Ne poštuju nikakve znakove, čak se i ne staje na crveno na semaforu.


TERKEŠ U ZADRU


SEZONA
RANG
NASTUPI
GOLOVI


2004./05.
Prva HNL
15
4


2005./06.
Druga HNL
19
11


2006./07.
Druga HNL
30
12


2007./08.
Prva HNL
28
21


2008./09.
Prva HNL
24
7


2009./10.
Prva HNL
29
4


2010./11.
Prva HNL
13
3