Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Život ide dalje

17.11.2011. 23:00
Život ide dalje


Na momente predstava je toliko snažna da natjera suze u oči upravo stoga što situacije koje opisuje Bošnjak jesu situacije s kojima se možemo poistovjetiti


Nakon premijerne izvedbe u ožujku Gavella je sa svojom predstavom “Nosi nas rijeka” stigla i u Zadar. Još od prvih scena bilo je jasno da se radi o predstavi koja nema namjeru da gledatelja nasmije, rasplače ili bilo kako utječe na njega, predstava je to koja jednostavno skicira život.
Krešimir Dolenčić napravio je jako dobar izbor kada je na pozornicu Gavelle odlučio postaviti tekst glumca i suvremenog dramskog pisca Elvisa Bošnjaka koji dokazuje kako hrvatska drama itekako ima što ponuditi. Predstava je praizvedena u splitskom HNK još 2002. godine i već tad pokupila je brojne nagrade za tekst i glumce, a nakon gotovo deset godina doživjela je reinterpretaciju u izvedbi odličnih glumaca Gavelle.
Priča je to o obitelji Dalmatinske zagore kakve su prije Bošnjaka pisali mnogi hrvatski pisci, ali Bošnjak ne pokušava samo prikazati bijedu jedne ruralne obitelji, naprotiv, njegova priča mnogo je kompliciranija, a problemi s kojima se suočavaju likovi ove drame, i to zaista životne drame, univerzalni su problemi s kojima se suočavaju ljudi bez obzira na porijeklo. Dvije heroine predstave Anja Šovagović Despot i Vlasta Knezović savršeno su prikazale dramu razvedene žene u ruralnom području koja odgaja sina na školovanju u gradu i dramu majke koja je izgubila sina jedinca. Amar Bukvić u liku Jerka, “krivca” za smrt prijatelja nosi se s osobnom krivnjom i optužujućim pogledom u očima strine, u interpretaciji Knezović. Napeti odnosi pucaju po šavovima na jednu pogrešnu riječ, ili krivi pogled, a zatim se sve opet smiruje. Život ide dalje.
Na momente predstava je toliko snažna da natjera suze u oči upravo stoga što situacije koje opisuje Bošnjak jesu situacije s kojima se možemo poistovjetiti. Tko od nas nije osjetio bol zbog izgubljene osobe, krivnju zbog događaja koji nikad više nećemo moći promijeniti?
Osim odlične interpretacije Gavellinih glumaca: Amara Bukvića, Anje Šovagović Despot, Vlaste Knezović, Siniše Ružića, Zorana Gogića, Darka Milasa i Perice Martinović svaku pohvalu zaslužuju i Dinka Jeričević za vjerodostojnu i bogatu scenografiju, Doris Kristić za kostimografiju, Willem Miličević za oblikovanje zvuka i zavijanje bure iz dinarsih predjela, ali i svi ostali zaduženi za rad na predstavi.