Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ribar krpi mrižu svoju

Autor: Velimir Brkić

17.11.2012. 23:00
Ribar krpi mrižu svoju

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadrani, turisti i prolaznici na mulu zadarske rive nazočili su jedinstvenom događaju, vještini krpanja ribarske mriže. Bio je to jednostavno povratak u prošlost, nostalgično prisjećanje na neka prošla zadarska vremena.
Doduše, nije bila riječ o maloj ribarskoj mreži već o velikoj mreži s plivarice znakovitog naziva Elizabeta Tri u vlasništvu biogradske ribarske tvrtke Adria octopus.
Dok su građani radoznalo i zadivljeno gledali ribare na djelu, vidjelo se kako je krpanje ribarskih mreža izuzetno precizan, težak i zahtjevan posao. A o tome o kakvoj se koncentraciji i prisebnosti radi, govore i povremeni uzdasi nazočnih građana.
Nakon što su na rivu izvukli mrežu, ribari su odmah prionuli na posao. Krpanje razderane mreže će potrajati, ali se nitko, pa ni kapetan Mile ne usudi procijeniti do kada. Desetak ribara i njihovih prijatelja, među njima i žene, angažirano je na krpanju mreže kako bi se posao dovršio što prije.
Pažljivo su na mulu pregledavali, vukli i slagali moćnu mrežu od 600 metara dužine i 180 metara visine, koju na dno povuče više od 1.500 kilograma olovnih alki. Ni na komu se ne vidi umor, čeka još puno posla, a i povratak na more i ribarenje daje novi poticaj.
A da bi se sve to na vrijeme potopilo u more, pa poslije s ulovom izvuklo na prostranu krmu, treba dobra, spretna i snažna posada kojoj je na čelu vidno sposobni i iskusni kapetan.
Dok krpaju mreže, ribari ne mogu loviti ribu, što znači da ne mogu ni zaraditi. Računajući na dobar prihod od izlova plave ribe, sada su i razočarani.
Uostalom, ako i uspiju relativno brzo pokrpati mrežu, propala je jedna noć ribarenja koja se ne može nadoknaditi.
Kad prvi metri mreže krenu kroz koloturnik vinča, mora se precizno složiti da bi ju se negdje na morskoj pučini relativno lako potopilo. Jer njihovo je more, tu su ribari sretni i nadasve slobodni, sve dok je u našem moru još uvijek srdele.