Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

98 svijeća za sve poginule u Škabrnji

17.11.2013. 23:00
98 svijeća za sve poginule u Škabrnji


Sinoć su u cijeloj Hrvatskoj zapaljene tisuće svijeća u spomen na žrtve iz 1991. godine i pad Vukovara i Škabrnje 18. studenoga. Uoči današnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje građani su paljenjem svijeća i molitvom odali počast žrtvama agresije.
Škabrnja dostojanstveno obilježava tragediju koja se, uz ogromne žrtve, pretvorila u trijumf. U povodu 22. godišnjice stradanja ravnokotarskog sela heroja, duž glavne škabrnjske ulice Srbočetničke agresije, sinoć je zapaljeno točno 98 svijeća, za sve poginule u Škabrnji. Stravičan je to podsjetnik na zločine za koje do danas gotovo da i nitko nije osuđen. Među onima koji su odali počast poginulima bile su i žene iz Mostara, kojih je u Škabrnju stigao pun autobus.
Toga 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija ubili su i masakrirali 31 nedužnog civila te 13 pripadnika HV-a. Ukupno je Škabrnja imala 86 žrtava, 55 civilnih te 25 vojnih žrtava, šest Škabrnjana poginulo je nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, a tome treba dodati i 12 poginulih u Škabrnji iz drugih mjesta.
Jučerašnje obilježavanje je započelo u atriju OŠ Vladimir Nazor promocijom ratnog dokumentarnog filma “Heroji Vukovara” autora Eduarda Galića. Film je snimljen kao dio televizijskog serijala, sniman je na autentičnim lokacijama i donosi niz svjedočanstava o obrani Vukovara.
Zbog zauzetosti autora izložba “Ranjeni Krist” suautora Marije Slišković, predsjednice udruge Žene u Domovinskom ratu, te Ivana Matković Laste i dr. Slobodana Langa otvorena je još u četvrtak navečer. Izložba u kripti župne crkve Velike Gospe je podsjetnik na ratno stradanje i dane zajedništva u obrani Domovine, a moći će se vidjeti 14 dana.
Središnji komemorativni skup započet će danas u 12 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana. Za razliku od proteklih godina neće biti govora, osim pozdravnog načelnika Nediljka Bubnjara i prigodnog kulturno-umjetničkog programa.
Točno u 13 sati zaputit će se kolona sjećanja do spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke. Tu će se položiti vijenci i zapaliti svijeće kod centralnog križa, prema utvrđenom protokolu po kojem 18 vijenaca polažu izaslanstva te predstavnici braniteljskih udruga. Nakon molitve, vijence i cvijeće mogu položiti svi koji to žele.