Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zašto Zadrani neće imati priliku gledati projekt “Pobjednici”?

17.11.2016. 23:00
Zašto Zadrani neće imati priliku gledati projekt “Pobjednici”?


U središnjem programu Dana sjećanja u Ružičkinom domu u Vukovaru bit će prikazan dokumentarni film “Vukovar i Srijem”, zadarskog redatelja Nenada Šestića. Dio je to serijala “Pobjednici” koji opisuje događanja na svim ratištima u Domovinskom ratu. Kroz iskaze hrvatskih branitelja, njihovih zapovjednika te animaciju bitaka i događanja, Šestić realizira vrlo značajan dokument kao polazište za daljnja povijesna istraživanja.
– Ukupno je realizirano devet novih epizoda iz projekta ‘Pobjednici’, a to su ‘Zapadna Slavonija’, ‘Banovina i Kordun’ i danas ‘Sjeverna Dalmacija’, sva tri filma u tri dijela od 40 minuta. Svakako je tomu pomogla osobna potpora projektu ministra Tome Medveda, kao i pokroviteljstvo predsjednika Sabora. ‘Banovina i Kordun’ rađeni su uz dodatnu organizacijsku pomoć 2. gardijske brigade i udruga specijalne policije ‘Osa’ iz Siska i ‘Grom’ iz Karlovca. ‘Zapadna Slavonija’ realizirana je uz pomoć generala Rudija Stipčića i 1. GBR, a ‘Vukovar i Srijem’ uz pomoć generala Vinka Vrbanca i pukovnika Ivice Arbanasa, inače ratnog zapovjednika obrane Vukovara, a kasnije i zadarskih ‘Termita’, rekao nam je u kratkom razgovoru Nenad Šestić.
Šestić trenutno dovršava montažu ‘Sjeverne Dalmacije’. Film obiluje arhivom, snimkama dronom i 3D animacijama, velikim brojem sugovornika i, prema ocjeni autora, najbolji je dio serijala. ‘Sjeverna Dalmacija’, opisuje razdoblje od 1991. do 3. siječnja 1992. na području sektora Zadar, Šibenik i Sinj. Stručni suradnik u ovom dijelu projekta bio je general Rajko Rakić koji je na visokom vojnom učilištu predavao kolegij Povijest Domovinskog rata. General Rakić bio je načelnik stožera generala Ante Gotovine. Temelj serijala inače je dokumentacija koju je prije sedam godina ustupio Glavni stožer OS RH.
– ‘Vukovar i Srijem’ realiziran je još 2014., a kako za sad nitko u Zadru nije pokazao interes za projekcijom, Zadrani ga neće imati priliku vidjeti. Tijekom sutrašnjeg dana trebao bih sa Zagrebačkom županijom dogovoriti program serijala projekcija iz čitavog projekta, za koju su pokazali velik interes, kao i niz drugih županija. Nažalost, ni ‘Sjevernu Dalmaciju’ zadarska publika neće vidjeti jer će se promocija odraditi u uskom krugu uzvanika na državnom i lokalnom nivou. Kuriozitet je kako Udruga SP ‘Poskoci’ iz Zadra ne sudjeluje u projektu, kao ni Udruga 4. GBR, međutim, njihovi pripadnici su pojedinačno uključeni u projekt, ali ne predstavljaju sve branitelje iz domicilne postrojbe. Zanimljivo da su spomenute udruge sudjelovale u pilot filmu, a po promociji su iskazali potporu i oduševljenje, no novi voditelji nisu pokazali zanimanje, požalio se Šestić.
Na ove prozivke reagirao je predsjednik Udruge specijalne policije “Poskoci” Ivica Kapetanović koji je rekao da je predsjedništvo udruge donijelo odluku da se ne surađuje sa Šestićem. Predsjednik zadarskog ogranka Udruge 4. GBR Davor Prtenjača nije htio komentirati zašto je povučena potpora projektu “Pobjednici”, iako ju je ova udruga oduševljeno podržala još 2008. Za komentar nije bio raspoložen niti predsjednik Udruge 4. GBR Božo Zadro.