Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Danas izricanje presude Radonji i Loniću

Autor: Suzana Bandić

17.12.2009. 23:00
Danas izricanje presude Radonji i Loniću

Foto: Filip BRALA



Dugogodišnjem ovisniku i recidivistu Nenadu Radonji optužnicom se stavlja na teret posjed i preprodaja heroina, dok se Mira Lonića tereti za neovlašteno prenošenje heroina


Iznošenjem iskaza optuženika i završnim riječima obrane i tužiteljstva jučer je na Županijskom sudu u Zadru okončano suđenje Nenadu Radonji (29) iz Zadra, optuženom za posjedovanje i preprodaju heroina te Miru Loniću (32) iz Bibinja kojega se tereti za neovlašteno prenošenje heroina.
Dugogodišnjem ovisniku i recidivistu Nenadu Radonji optužnicom se stavlja na teret da je tijekom srpnja, pa do kolovoza prošle godine prodavao i zbog preprodaje držao opojnu drogu heroin, koju je nabavljao od nepoznatih osoba te da se 10. srpnja 2008. godine sastao s Lonićem u caffe baru “Šiljo” u Ulici Ante Starčevića gdje mu je zbog daljnje prodaje predao zgužvanu kutiju bijelog “marlbora” s dva PVC smotuljka od 4,85 i 4,82 grama heroina. Prema dogovoru Lonić je taj heroin trebao dostaviti Radonji na kućnu adresu u Zrinsko-frankopanskoj ulici broj 32, a za protuuslugu je potom trebao dobiti četiri-pet tableta heptanona.
Istog dana, odnosno u 10.30 sati, on je na dogovoreno mjesto došao kombijem, parkirao se na neasfaltirani prostor iza stambene zgrade u kojoj stanuje Radonja te, s namjerom da izvrši dostavu, izišao iz kombija noseći zgužvanu kutiju cigareta u ruci. Kako su se u blizini nalazili policijski djelatnici koji su obavljali nadzor, Lonić je paketić odbacio u travu. No, policajci su ga odmah pronašli i izuzeli.
Nadalje, u optužnici stoji kako je 18. rujna policija pretresla Radonjin stan te da im je on tada dobrovoljno predao novčani iznos od dvije tisuće kuna, koji je držao kod sebe, a koji potječe od prodaje droge.
Deset dana kasnije on je zatečen ispred zgrade u kojoj stanuje s 0,43 grama heroina zbog daljnje prodaje, a kod sebe je imao i 700 kuna i 50 eura zarađenih prodajom droge. U njegovoj spavaćoj sobi tijekom pretresa policija je pronašla oko 42 grama heroina koje je on sakrio u dva časopisa te rasporedio u tri doze, u obliku “crte”, duljine od 13 do 17 centimetara, nakon čega je priveden te se otad nalazi u pritvoru Istražnog zatvora u Zadru.
Na jučerašnjoj glavnoj raspravi Lonić je pred Sudskim vijećem iznio svoj iskaz, koji se razlikovao od onoga koji je dao policiji te potom istražnom sucu, no obrazložio je da je to stoga što se bojao Radonje. Priznao je krivnju za prenošenje droge Radonji pojasnivši kako je tada bio u krizi, a nije imao novca za heptanon. Dodao je i to da mu je Radonja u nekoliko navrata prodao po 10-ak heptanona za iznos od 100 kuna. Radonja je to opovrgnuo kazavši kako mu nikada ništa nije prodao već da je heroin kupovao samo za sebe. Također, naglasio je Radonja, i heptanon koji je posjedovao bio je samo za njegovu uporabu. Iznoseći svoju obranu pred Sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Boris Radman, Radonja se izjasnio krivim za posjedovanje heroina, ali ne i za preprodaju.
Prilikom iznošenja završnih riječi tužiteljstvo je ostalo pri navodima optužnice ističući kako je tijekom suđenja nedvojbeno dokazana, dok je obrana tvrdila suprotno. Kako je najavio sudac Radman, danas u 11 sati dvojcu će biti izrečene presude.
 


 NIJE DOBIO PRILIKU ZA LIJEČENJE




Sudskom vijeću pod predsjedanjem suca Borisa Radmana Nenad Radonja je kroz suze priznao kako mu je narušeno zdravlje jer je već deset godina ovisnik.
– Prije tri godine molio sam dr. Belindu Vuksan da mi pomogne. Došao sam do granice kad sam shvatio da ne mogu više tako živjeti, ali nisam imao snage ostaviti drogu. Ona mi je pokušavala srediti odlazak na detoksikaciju na Rab, ali lista čekanja je bila preduga i ja ju nisam uspio isčekati već sam se ponovno uvalio u probleme. Do sada sam sedam puta osuđivan, što zbog droge, što zbog krađa koje sam počinio kako bi došao do novca za drogu. Dva sam puta odlazio u komunu u Nuniću, ali nisam izdržao jer sam tamo dolazio kao ovisnik – ispričao je Radonja dodajući kako je danas druga osoba te da apstinira otkako je pritvoren još u rujnu prošle godine. Na koncu je naglasio kako on samo traži novu priliku i šansu za liječenje u komuni.