Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Izgubio pravo na stan pa prijetio sutkinji i bivšem direktoru

Autor: Suzana Bandić

17.12.2009. 23:00
Izgubio pravo na stan pa prijetio sutkinji i bivšem direktoru


Povod prijetnji star je gotovo 20 godina, a riječ je o sudskom sporu koji je zbog dokazivanja prava vlasništva na dvosoban stan u Šibenskoj ulici na Bilom brigu, Barić vodio s “Croatia osiguranjem” na zadarskom Općinskom sudu. Kako je taj spor okončan na njegovu štetu, za to je krivio sutkinju koja je vodila spor te bivšeg direktora


Umirovljeni Zadranin Marin Barić (59) uz kaznenu je prijavu zbog prijetnje dvjema osobama jučer priveden istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Borisu Babiću.
Barić nije angažirao odvjetnika, no iznio je svoju obranu. Nakon saslušanja sudac Babić odredio mu je jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti od ponavljanja djela.
Barić je, navodno, u više navrata prijetio bivšoj sutkinji Općinskog suda u Zadru Vesni Šprljan Prelević i dipl.oec. Marijanu Vrkiću, bivšem direktoru “Croatia osiguranja” u Zadru. Povod prijetnji star je gotovo 20 godina, a riječ je o sudskom sporu koji je zbog dokazivanja prava vlasništva na dvosoban stan u Šibenskoj ulici na Bilom brigu, Barić vodio s “Croatia osiguranjem” na zadarskom Općinskom sudu. Kako je taj spor okončan na njegovu štetu, za to je krivio sutkinju koja je vodila spor te bivšeg direktora.
Situacija je kulminirala prije dva dana nakon što im je Barić telefonski uputio nekoliko prijetnji. Najprije im je zaprijetio u utorak u poslijepodnevnim satima, a potom je 16. studenog bivšem direktoru Marijanu Vrkiću došao i pred kućna vrata na Putu Bokanjca.
Kako nije mogao otvoriti dvorišna elektronska vrata Barić je započeo lupati, psovati i prijetiti. Navodno je vikao “ubit ću te”, “krvi ću ti se napiti”, “gotov si”… iako dobro zna kako je Vrkić u mirovini već više od pet godina.
Naime, kako neslužbeno doznajemo, sve je započelo još 90-ih godina kada je Barić kao zaposlenik “Croatia osiguranja” na radnom mjestu likvidatora imovinskih šteta od svoje tvrtke na korištenje dobio dvosoban stan. Tijekom ratnih godina Barić je taj stan napustio pa je u njega uselila četveročlana izbjeglička obitelj iz Zemunika. Kako bi zaštitili svoje vlasništvo iz “Croatie” su u to vrijeme vršili kontrolu korištenja stanova te su svima onima za koje su utvrdili da u stanovima ne borave duže od šest mjeseci oduzimali tadašnja stanarska prava. U spomenutom stanu prilikom revizije zatekli su obitelj Dragaš pa je pokrenut sudski postupak za njihovo iseljenje, a ujedno je i Bariću oduzeto stanarsko pravo. Međutim, kako sudski procesi traju po nekoliko godina, dok se “Croatia” još sporila s obitelji iz Zemunika, Barić se vratio natrag u stan. No, prvostupanjska presuda između “Croatie” i izbjegličke obitelji presuđena je u korist “Croatie”. Kako se Barić na nju nije žalio, a osim toga, u zakonskom roku nije niti podnio zahtjev za otkupom stana, naložena je njegova deložacija. Tek potom Barić se žalio, ali je taj spor izgubio. Sudski proces vodila je sutkinja Šprljan Prelević pa je u Barićevim očima uz njegovog bivšeg direktora i ona bila krivac što je ostao bez stana.
Pretpostavlja se kako je Barić ovih dana dobio odgovor na uloženu žalbu od prije tri godine što ga je naljutilo do te mjere da se odlučio za prijetnje.