Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Kalelarga” opet okupila plemenite Zadrane

Autor: Elza Radulić-Toman

17.12.2009. 23:00
“Kalelarga” opet okupila plemenite Zadrane

Foto: Adam VIDAS



Već u ranijim satima pojavili i župan zadarski Stipe Zrilić, saborska zastupnica Nevenka Marinović, a predvodila ih je predsjednica Aktiva DDK pri Županiji Sanja Bubičić. Sanja je nagovorila i doslovno hrabrila i glasnogovornicu u Županiji Vlatku Vučić-Marasović


Stari vjerni davatelji, ali i niz novih, čak i oni koji su krv dali prvi put, jučer su došli u prostore Hrvatskog narodnog kazališta da bi još jedanput darovali krv zadarskoj bolnici, odnosno njezinim pacijentima. Udruga dobrovoljnih davatelja krvi “Kalelarga” jučer je organizirala svoju veliku božićnu akciju darivanja krvi, koja se inače smatra najvećom u Hrvatskoj.
Od ranoga jutra ovdje su bile gužve, čekalo se u dva reda za uobičajeni pregled kojim se utvrđuje je li davatelj zdrav i može li dati krv. Akciju su vodile dvije liječnice, šefica Odjela za transfuziju dr. Vera Foretić-Visković i dr. Ivna Lucin s povećom ekipom medicinskih sestara i sve je kao i uvijek teklo uredno i relativno brzo.
Davatelje su i pjesmom poticali pjevači Atilio Orović i Pero Miholović, a okrjepu koju su donirali također stari poznati donatori kao i obično nudio je Pavle Kostić, koji je prvo 31. put dao krv. Došli su unatoč ružnom vremenu brojni Zadrani, a među prvima Mirjana Radišić, koja je krv darovala 110 puta, tako da se računa da je ona prva Hrvatica po broju darivanja krvi i za to je od Predsjednika države dobila orden.
Borisu Škari je jučer u knjižicu upisan 98. put! Gotovo mu je za petama Željko Barbaroša sa okruglih 90 davanja. Bili su tamo i Branko Uskok, Vjeko Sučić – Žak, koji ima već 54 davanja, Joso Malta sa 59 i brojni drugi Zadrani. Naravno, došli su i braća Šoša, Miro iz Zadra, a Pero čak iz Ugljana, gdje živi otkad je u mirovini.
Bilo je i neobično puno žena, primjerice, Marija Tesla sa 66 davanja, koja je počela ovu humanu aktivnost još prije 30 godina. Ona je i u ratu odlazila u bolnicu davati krv ranjenicima. Bila je jučer tamo i Vesna Buljat iz OTP banke, koja je došla do broja 32, pa umirovljenica Loreta Belić sa 33, a Meri Vitori, koja se nekad bojala izvaditi krv, ohrabrila se i već ima upisanih pet davanja.
Od poznatijih su se već u ranijim satima pojavili i župan zadarski Stipe Zrilić, saborska zastupnica Nevenka Marinović, a predvodila ih je predsjednica Aktiva DDK pri Županiji Sanja Bubičić. Sanja je nagovorila i doslovno hrabrila i glasnogovornicu u Županiji Vlatku Vučić-Marasović, jer joj je to bilo prvo davanje i jer je imala niski tlak pa je morala čekati da se tlak popravi.
Svoj “prilog” su najavili i gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, koji je kasnio zbog sjednice, te nekadašnji dožupan Danijel Kotlar, koji je krv dosad dao više od 40 puta. Među prvima su došla i tri zadarska prometnika, pojedini novinari, ali i desetak članova Mladeži HDZ-a. Došao je po treći put i student sociologije Frano Živković te bračni par Ruža i Muhamed Mustajbegović. Njoj je to bio 15. put, a njemu 46.
Bili su i brojni drugi, poznati i manje poznati, stari i novi zadarski humanitarci, a cijelu akciju je po dobrome običaju koordinirao predsjednik Udruge “Kalelarga” Venci Jurin, ozaren što ljudi stalno pristižu i kojemu je ovo bila prva velika akcija nakon što je udruga dobila Nagradu grada Zadra. Recimo i da je kolege po humanim djelima jučer došao posjetiti i Veljko Tamburin, povratnik iz SAD, koji je krv počeo davati u Zadru u tvornici “Primorka” daleke 1957. godine, a kaže da je u Americi darovao ukupno 34 litre krvi.