Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Svatko traži mali znak radosti i pažnje

Autor: Marija Ćurko

17.12.2009. 23:00
Svatko traži mali znak radosti i pažnje

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovi susreti s djelatnicima i korisnicima Caritasa, su na svoj način, duhovno obogaćenje za mene, jer osjećam koliko ljudima znači božićno vrijeme u trenucima kad svatko traži jedan mali znak radosti i pažnje, da ih se pohodi i kaže riječ utjehe – zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa


Adventski susret zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe s djelatnicima i korisnicima Caritasovih programa održan je jučer u Caritasu Zadarske nadbiskupije. Mons. Prenđa najprije se susreo s beskućnicima, korisnicima Prenoćišta “Sv. Vinko Paulski”, a nakon toga s djelatnicima Caritasa. Djeca iz programa “Mala škola” izvela su nekoliko recitacija i dva igrokaza na temu svetog Nikole, obitelji i Božića, a nadbiskup se sa svakim od njih zadržao u kratkom razgovoru. Susret je završio zajedničkim fotografiranjem i božićnim pjesmama. Potom je slijedio susret poglavara zadarske Crkve s roditeljima poginulih branitelja kojima su upućene riječi ohrabrenja, podrške, utjehe i nade na njihovom životnom putu. Govorilo se i o važnosti vjere u vječni život, jer kako stoji u riječima mons. Prenđe, svi zajedno ćemo se jednog dana naći u krilu Očevu. Nadalje, dodaje, vjera svima može pomoći u nošenju patnji i životnih križeva. U razgovoru podijeljeno je i iskustvo molitve pred Bogom od kojeg je uvijek važno tražiti pomoć i svjetlo. “Imajmo povjerenja u njega i on će nam dati utjehu”, stoji u nadbiskupovoj poruci roditeljima poginulih branitelja. Ovaj susret je sviranjem i pjesmama popratio zbor resocijalizacijske grupe. Mons. Prenđa se potom susreo s voditeljima i suradnicima Caritasovih programa te je uslijedio zajednički ručak u Pučkoj kuhinji u Zadru. Uz nadbiskupa i djelatnike Caritasa, susretima je sudjelovao i don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije. Svim korisnicima pojedinih programa Caritasa su podijeljeni prigodni darovi. 
Korisnici Prenoćišta “Sv. Vinko Paulski” su izrazili zadovoljstvo radom prenoćišta uz riječi kako se svi zajedno osjećaju kao u obitelji, kod kuće.
– Hvala dragom Bogu i ljudima koji su nam omogućili, našoj “obitelji” da uživamo u ovome, rekao je jedan od korisnika prenoćišta.
– Približava se Božić, blagdan koji nas sve ujedinjuje i povezuje u obitelji, ali i u specifičnim skupinama. Ovdje su i beskućnici koji su potrebni krova nad glavom te najobičnije ljudske pažnje i drago nam je da možemo u Caritasu omogućiti ovo koliko je to njima potrebno. Čak je, možemo reći, i poboljšan standard za njih. Odnosno, mogu boraviti više vremena ovdje u prenoćištu. Zatim su im u Pučkoj kuhinji osigurana tri obroka, imaju dobre higijenske uvjete. Mislim da skrb i pažnju prema njima doživljavaju kao lijepu ljudsku gestu i nastojanje Crkve da im pomogne i bude uz njih. Meni je drago da se tako svaki čovjek može barem ovih dana osjetiti da je u središtu pozornosti nekoga. U ovim okolnostima prenoćišta, kako nam je rekao jedan od korisnika, oni se osjećaju u jedinstvu i zajedništvu. Ovi susreti s djelatnicima i korisnicima Caritasa, su na svoj način, duhovno obogaćenje za mene, jer osjećam koliko ljudima znači božićno vrijeme u trenucima kad svatko traži jedan mali znak radosti i pažnje, da ih se pohodi i kaže riječ utjehe. Tako onda možemo zajedno duhovno rasti i u neposrednoj pripremi za Božić, doživjeti da smo ipak svi jedno, jer Bog nas ujedinjuje, rekao nam je nadbiskup zadarski.