Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za nadzorne odbore kriteriji stručnost i političke okolnosti

Autor: Siniša Klarica

17.12.2009. 23:00
Za nadzorne odbore kriteriji stručnost i političke okolnosti

Foto: Adam VIDAS



Aktualni sat jučerašnje sjednice Gradskog vijeća započeo je zahtjevom vijećnika SDP-a Željka Mikina za punim izvješćem o zapošljavanju u tijelima gradske uprave i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zadra tijekom 2009. Mikina ponajprije zanimaju privilegije koje potječu iz vladajuće koalicije te zapošljavanje najbližih srodnika članova te koalicije. “Po kojim kriterijima se biraju članovi nadzornih odbora poduzeća u vlasništvu Grada Zadra”? zanimalo je Irenu Dragić iz SDP-a. Gradonačelnik joj je odgovorio da su to dijelom stručnost, ali i dijelom aktualne političke okolnosti. No, Vrančić je istaknuo da je smanjena naknada članovima na 1.000 kn, a predsjedniku NO-a na 1.400 kn.
Svađe umirovljenika
Željko PeroviĆ (DSU) upozorio je na totalni raspad u gradskoj organizaciji umirovljenika te se založio za promjenu sadašnjeg vodstva te organizacije jer umirovljenici umjesto da u toj organizaciji nalaze svoje zadovoljstvo i ispunjenje, oni se po Peroviću samo živciraju i svađaju. Gradski pročelnik za zdravstvo i socijalu skrb Marijo Pešut rekao je da su problemi u ovoj organizaciji poznati veće godinama te da njihovim radom nije zadovoljna ni Gradska uprava. Ta organizacija ima šest podružnica, ali i zastarjeli statut koji ne uvažava administrativne granice Zadra, pa su članovi udruge npr. Kali i Poličnik. No na gradskoj upravi je da osigura uvjete za rad ove organizacije, dodao je Pešut.
Sanacija poplava u Diklu u 2011.
Radu Šimičevića (HDZ) zanimalo je što se u konačnici dogodilo sa Spomenikom domovinskoj pobjedi čije je odabrano rješenje izazvalo dosta kritika u braniteljskoj populaciji. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić samo je ponovio da je na odluku povjerenstva stigla jedna žalba te je cijeli natječaj proslijeđen državnoj komisiji za javna nadmetanja. Bilo kako bilo, zbog aktualne besparice nema mogućnosti ni gradnje spomenika, a niti je napravljen urbanistički plan zone Jazine. Novca u ovoj godini nema niti za rješenje poplava u Diklu, i to na Putu Dikla od broja 65 do 72. Doduše, aktualna gradnja crpne stanice završit će se u roku, 18. veljače sljedeće godine. Ako gradska vlast 2010. prištedi nešto sredstava, odgovorio je gradonačelnik Ivi Gregovu iz HNS-a, Diklo bi možda moglo postati prioritet krajem 2010., ali sigurno 2011. No, za sada, odvodnja u Diklu nema ni pripremljenu dokumentaciju.
Omerku Šarić (SDP) zanimalo je koliko struje proizvodi Pozdrav Suncu. Zamjenik gradonačelnika Darko Kasap odgovorio joj je da je u izradi elektroenergetska suglasnost o vraćanju proizvedene energije u sustav HEP-a. Na ovoj urbanoj instalaciji postoje mjerila i čim se potpiše suglasnost iznos će se „prebiti” po ugovoru između Grada i HEP-a.
Nestala povelja o prijateljstvu
Iz gradske vijećnice je nestala povelja o prijateljstvu s njemačkim gradom Furstenfeldbruckom. Na njen nestanak je ukazao vijećnik DSU-a Josip Vlahović koju je kao nekadašnji prvi čovjek grada potpisao još 1989. Bit će zanimljivo kako će na to odreagirati Nijemci koji su najavili posjet Gradskoj upravi.
Vlahovića su zanimale i poslovne veze Grada Zadra i Hypo banke te ostalih Zadrana. Grad Zadar je, kaže Vrančić, realizirao je prije 6 godina obveznice i uredno servisira kamatu. Glavnica dolazi na naplatu 2011. Međutim, zadarski gradonačelnik se ne želi baviti indiskrecijama tko, kako i koliko posluje s Hypo bankom.
 


 DOBRO JE AKO SE REAGENS ŠTEDI, ALI NE I AKO GA NEDOSTAJE


Gradonačelnik Vrančić rekao je da Grad Zadar nije odgovoran što u bolnici nema reagensa pa se ne mogu vršiti neke pretrage. On hoće vjerovati da je „nestašica” na tragu racionalizacija u zdravstvu. Naime, čak i zadarski liječnici primarne zdravstvene zaštite, ali i neki specijalisti, prepisuju pretrage koje stvarno nisu potrebne. Međutim, ako se pokaže da reagensa nema samo zato što je kraj godine i novac je potrošen, onda to za zadarskog gradonačelnika nije dobro.
Grad Zadar će financirati dodatne standarde u zadarskoj bolnici, ali ne i činjenicu da netko nije izvršio svoju dužnost, rekao je Vrančić. On smatra i da su se radovi na Poliklinici, bez obzira na izvješće Državnog odvjetništva, mogli nastaviti već nakon dva tjedna od prekida. Radovi su po njemu nepotrebno prekinuti, a je li postojala druga pozadina cijelog slučaja gradnje mimo ugovora, o tome zadarski gradonačelnik može samo nagađati.




 ZAŠTO ROBUJEMO LAVDARSKOM KAMENU?


Zadarski gradonačelnik nije sasvim zadovoljan obnovom oko trga Sv. Stošije. Javno se upitao: “Zašto robujemo Lavdarskom kamenu?” Time je želio pokrenuti javnu polemiku jer se pokazalo da je „preslagivanjem” tog kamena okoliš u kojem je on preslagan i nadalje ostao sklizak. Gradonačelnik je posebice nezadovoljan sličnom situacijom u Ulici Špira Brusine, kod uprave Vodovoda, gdje pješaci radije idu krajevima ulice, napravljenima od novog kamena, a ne sredinom i skliskim lavdarskim kamenom.


 ZADAR NIJE RASISTIČKI GRAD


Vrančić je odbacio teze da je Zadar rasistički grad, na što je zbog natpisa u stranom tisku upozorio vijećnik SDP-a Željko Ivančević. Radi se o intervenciji državnih službi prema dvojici stranaca crne rase, suprugu manekenke Korine Longin kojeg je privela policija zbog buke u noćnom baru te o nogometašu Celi koji je imao radnu dozvolu i vizu. Za Vrančića su to obična postupanja nadležnih državnih institucija jer se na buku koju proizvodi noćni klub pismeno žalilo 30-ak stanara. Međutim, neki domaći mediji, kaže gradonačelnik Vrančić, su to iskoristili lansirajući neprihvatljive teze o Zadru kao rasističkom gradu kao da ne znaju da je također crnoputi Jubby Johnson godinama bio jedna od najpopularnijih osoba u gradu.