Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U Zadru snijeg, Ćelavac -13, more u Posedarju zaledilo

17.12.2010. 23:00
U Zadru snijeg, Ćelavac -13,  more u Posedarju zaledilo


Dežurni tehničar na Ćelavcu Robert Grdović kaže da je put do RTV odašiljača prohodan te da se smjena, prije dva dana, bez pomoći lanaca, ali ipak terenskim vozilom uspjela popeti na 1.207 metara nadmorske visine


Za nastupajuću  ciklonu jučer se spremalo i na  odašiljaču Ćelavac na Velebitu.  Unatoč zabilježenoj temperaturi  od minus 13 stupnjeva Celzijevih, dežurni tehničar Robert Grdović rekao nam je da je  put do RTV odašiljača prohodan te da se smjena, prije dva  dana, bez pomoći lanaca, ali  ipak terenskim vozilom uspjela  popeti na 1.207 metara nadmorske visine.
– U samom objektu šetamo u  kratkim rukavima, jer što više  vani steže, to grijanje bolje radi. Inače ovih dana, kada smo  čistili neke čelične sajle, vanjska se temperatura na Ćelavcu  kretala oko minus 10 stupnjeva  Celzijevih. Naš osnovni zadatak je voditi brigu o grijanju i  napajanju uređaja za prijenos  RTV signala, rekao nam je  dežurni tehničar Robert Grdović kojem uz domare Indiru i  Dragana Novakovića, društvo  prave i psi tornjaci Gord i  Gea.
Grdović poznaje i dane kada  bi, zbog sniježnih nanosa, pristupna cesta bila potpuno zatrpana. Slična situacija dogodila se u ovo doba prošle godine. Kada se vidjelo da se  terenskim vozilom ne može  izaći na vrh, nije preostalo ništa  drugo nego spustiti se i na pola  puta izvršiti smjenu s kolegom  koji je pristizao iz doline.
Ako nema puno propadanja  kroz snijeg, dodaje Grdović,  onda se do Prezida stiže za dva  i pol sata. Ako su nanosi duboki, onda spuštanje dugo 5  kilometara traje tri do četiri  sata. Nekad bi, kaže Grdović,  tehničari na Ćelavcu ostajali  odsječeni i po nekoliko dana,  ali je kiselog kupusa, mesa i  ostale hrane uvijek bilo u škrinjama sve do proljeća. Danas,  zbog drugačijih ekonomskih  prilika, škrinje se ne pune tako  „teretno”, ali zato čišćenje puteva radi bolje. Ipak, kaže Robert Grdović, tehničari na  Ćelavcu su se pobrinuli da i ove  godine ukisele oko 150 kilograma kupusa. U ostalom,  smjena na Ćelavcu traje tri dana, nakon čega tehničari imaju  odmor od šest dana.
Nije nevažno reći da posada  na Ćelavcu ima i privilegiju da  im iz „tunela” puca najljepši  pogled u Zadarskoj županiji.  Vidljivost seže sve do  odašiljača Labištica ponad Segeta Gornjeg, nedaleko od Trogira. Naime, pravilo je da svi  RTV odašiljači moraju vidjeti  susjedni odašiljač zbog upravljanja predajom RTV signala.  Zbog tmine nastale uslijed hladnoće, ali i približavanja ciklone, jučer se nažalost s Ćelavca nije moglo vidjeti more. No,  i ono što se vidjelo, vrijedno je  jedne od najljepših božićnih  razglednica, koju hrvatska mitska planina mijenja gotovo svaki dan.
 


Zaleđeni Pag




Nakon dugog razdoblja obilnih kiša i za prosinac natprosječno visokih  temperatura zraka, Pag je zahvatio val hladnoće kakav nije zabilježen u  posljednjih tridesetak godina. Tri dana noćne temperature zraka kreću se  od minus 3 na zapadnom do minus 8 stupnjeva na sjevernom i  središnjem dijelu otoka, a dnevne se ne podižu iznad tri stupnja. Zaledilo  se more na području Lokunje, ali to nije osobito iznenađenje jer se more  na Lokunji zaledi uvijek kada puše bura, a temperatura padne ispod nule.  No, u Južnoj uvali, na površini kanala iz kojeg se pune bazeni soli  napravio se ledeni pokrov u duljini od 2, 7 kilometara, širok oko četrdeset  metara. Takav ledeni pokrov do sada na Pagu nije zabilježen, barem ne  u službenoj dokumentaciji paške meteorološke postaje. Goleme količine  leda sa zanimanjem su u četvrtak promatrali ovčari koji su odlazili do  svojih stada i lovci, među kojima je bilo i stranaca.
Na sjevernom dijelu otoka, na predjelu Ledenik zaleđena je velika  brdska lokva koja je pojilište za ovce. Led se nakupio na makadamskoj  cesti Pag-Košljun na predjelu Zamet. Na tom su području zaleđeni i  dijelovi mnogih pašnjaka.
J. PORTADA