Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Branku Stojakoviću poljana, Borku Šarliji ulica

Autor: Nives Rogoznica

17.12.2012. 23:00
Branku Stojakoviću poljana, Borku Šarliji ulica


U godini u kojoj je obilježena 20. godišnjica njegove smrti, proslavljeni scenograf Kazališta lutaka Zadar Branko Stojaković bit će komemoriran i davanjem njegovog imena nazivu prostora na kojem je sagrađena zgrada Kazališta lutaka Zadar. O tome će konačnu odluku na sjednici zakazanoj u petak donijeti Gradsko vijeće.
Odbor za utvrđivanje prijedloga naziva ulica, trgova, područja te javnih poduzeća Grada Zadra je, naime, na inicijativu ravnatelja Pomorske škole Svetka Perkovića predložio da se Poljanom Branka Stojakovića nazove prostor omeđen crkvom sv. Dominika te Sokolskom i Kovačkom ulicom.
Već je ranije u svibnju inicijativu za davanje imena Branka Stojakovića jednoj zadarskoj ulici dalo Društvo prijatelja Belafuže, no oni su željeli preimenovanje Ulice Vinka Jelića u kojoj je Stojaković živio, ali Odbor nije prihvatio ovaj prijedlog uz obrazloženje kako bi mijenjanje naziva postojeće ulice izazvalo komplikacije građanima oko zamjene dokumenata, te uz napomenu kako će ovu inicijativu imati na umu prilikom imenovanja novih ulica.
Preimenovanje ulice za Odbor nije bilo problematično kad je riječ o inicijativi Udruge zadarskih tenkista i MO Stanovi, pa će Gradsko vijeće odlučivati o preimenovanju Bihaćke ulice i spoja Bihaćke ulice i Ulice bleiburških žrtava u Ulicu Borka Šarlije, hrvatskog branitelja.
– S vremena na vrijeme se nazivi ulica mijenjaju, ali u načelu ne mijenjamo naziv ulice ako ljudi to ne žele. Ovdje je inicijativu da se promijeni naziv ulice i da se ona nazove imenom poginulog hrvatskog branitelja podržao Mjesni odbor i mi smo tome udovoljili, pojasnio je Rade Škarica, predsjednik Odbora za utvrđivanje prijedloga naziva ulica, trgova, područja te javnih poduzeća.
Na sjednici Gradskog vijeća će se glasovati i o inicijativi Vijeća MO Kožino koje traži donošenje odluke o davanju naziva čitavom nizu ulica koje su sada označene rimskim brojevima.