Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

In memoriam: Olga Oštrić – prva etnologinja sjeverne Dalmacije

Autor: Valentina Mlađen

17.12.2012. 23:00
In memoriam: Olga Oštrić – prva etnologinja sjeverne Dalmacije

Foto: Filip BRALA



Tiho, kako je i živjela, preminula je Olga Oštrić, prva etnologinja sjeverne Dalmacije. Ova zadarska etnologinja, jedina na području između Zrmanje i Krke, za svoj je predani rad 2007. godine nagrađena i Nagradom za životno djelo Zadarske županije, no svojim je radom Zadar i okolicu zadužila puno više od toga.
Profesorica Olga Oštrić, djevojačkog prezimena Stažić, rođena je u Petrinji 5. kolovoza 1922. godine. Osnovnu školu i nižu gimnaziju pohađala je u Petrinji od 1929. do 1937. godine, a srednju školu nastavila je i završila u Zagrebu 1941. godine (II. Ženska realna gimnazija). Studij etnologije s etnografijom, geografije i opće historije s klasičnom arheologijom upisala je u Zagrebu na Mudroslovnom fakultetu u zimskom semestru ratne 1941./42. godine, a završila ga je 1946. godine. U veljači 1947. godine zaposlena je kao asistent – pripravnik u Etnografskom muzeju u Zagrebu, gdje je radila do 1. listopada, kada se premjestila u Zadar.
1951. godine udala se za zadarskog konzervatora Grgu Oštrića, a iste godine imenovana je i za upraviteljicu Narodnog muzeja u Zadru i voditeljicu njegova Etnografskog odjela. 1962. kada je ponovno osnovan Narodni muzej imenovana je voditeljicom Etnografskog odjela te na toj funkciji ostaje do umirovljenja 1. rujna 1982. godine.
Nakon dolaska u Zadar počinje sustavan rad na sakupljanju i proučavanju narodne kulture sjeverne Dalmacije, a zahvaljujući njenom radu nakon njezina umirovljenja Etnografski muzej mogao se pohvaliti respektabilnom građom. Ipak njezin najvažniji doprinos i posao bio je na obilasku terena. Obišla je i radila na najvećem dijelu sjeverne Dalmacije. Njezin životni cilj bio je dostojni smještaj i uređenje cjelovitog muzeja narodne kulture sjeverne Dalmacije, u čemu, nažalost, nije uspjela, ali je postavila čvrste temelje da se ta misija ostvari u budućnosti.