Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nagrada “Ivo Petricioli” dodijeljena Marinu Bagiću

Autor: Valentina Mlađen

17.12.2012. 23:00
Nagrada “Ivo Petricioli” dodijeljena Marinu Bagiću

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kod Marina impresionira ne samo njegovo znanje već i želja za znanstvenim istraživanjem i napredovanjem što ga svakako razlikuje od većine studenata – dr. sc. Marija Kolega


Nagrada “Ivo Petricioli”, nazvana po pokojnom akademiku Ivi Petricioliju, osnivaču Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i dugogodišnjem profesoru tog Odjela, velikom hrvatskom povjesničaru umjetnosti dodjeljuje se najboljem studentu ili studentici diplomskog studija u prethodnoj akademskoj godini istog Odjela. Iako se nagrada, kako je tijekom dodjele istaknuto, ne mora dodijeliti svake godine, ako povjerenstvo procijeni da se među studentima nitko nije istaknuo izvanrednim radom, ponosni su što se dodjeljuje već treću godinu u kontinuitetu čime se potvrđuje kvaliteta Odjela. Ove godine nagrada je dodijeljena i tijekom jučerašnje svečanosti u Svečanoj dvorani uručena mag. povijesti umjetnosti Marinu Bagiću, također dobitniku i Rektorove nagrade Sveučilišta. On je prošle akademske godine diplomirao s temom “Antički sarkofazi u rimskoj Dalmaciji”, na kojoj mu je mentorica bila doc. dr. sc. Marija Kolega.
U povodu dodjele Kolega je u nekoliko riječi predstavila mladoga znanstvenika svijetle budućnosti.
– Kod Marina impresionira ne samo njegovo znanje već i želja za znanstvenim istraživanjem i napredovanjem što ga svakako razlikuje od većine studenata, istaknula je Kolega.
Inače, kako je navela, Bagić je rođen u Zadru, završio je Gimnaziju Jurja Barakovića, bio je prvi na prijemnom ispitu u svojoj generaciji, prediplomski studij završio je s visokim prosjekom od 4,97, a diplomski s prosjekom 5,0. Sudjelovao je u mnogim projektima Odjela i u terenskoj nastavi u Hrvatskoj i vani te je od listopada primljen i na određeno vrijeme kao asistent na kolegiju Osnove arhitekture.
Nagradu je Bagiću uručio pročelnik Odjela prof. dr. sc. Pavuša Vezić istaknuvši kako na Odjelu ima više odličnih studenata, no Odjel ima velikih problema s vanjskom suradnjom što ih ograničava u kvalitetnijoj nastavi.
– Živimo u nesretnim vremenima krize kada ovako vrijednim studnetima ne možemo garantirati daljnji rad u akademskoj zajednici, bolja vremena će opet doći no nadamo se da će se to dogoditi što prije, kazao je Vezić uručivši Bagiću, uz nagradu, i dvije knjige: Petriciolijevu monografiju “Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru” i novi broj časopisa “Ars Adriatica”.
– Kad govorimo o profesoru Petricioliju svjestan sam da govorimo o onome koji je naš grad afirmirao i postavio temelje u kulturnoj baštini. Do sada sam prošao skroman opusa njegova rada koji ću, nadam se, sada i opsežnije upoznati, kazao je Bagić zahvalivši na nagradi.


2. broj časopisa “Ars Adriatica”




Drugi broj časopisa “Ars Adriatica” predstavljao je ugledni hrvatski povjesničar umjetnosti te voditelj novoosnovanog splitskog Centra Cvito Fisković Instituta za povijest umjetnosti, Josip Joško Belamarić. Izdavač časopisa je Sveučilište u Zadru, izdan je u nakladi od 400 primjeraka, a glavni urednik je Pavuša Vezić.
– Na samom ulazu u časopis stoje dva zamašna i značajna teksta koji će zaigurno biti obimno citirani u narednim godinama, prvi o crkvi sv. Nikole te drugi o dalmatinskim šesterolistima, započeo je Belamarić predstavljajući dalje članak po članak časopisa.
Tekstove u časopisu pisali su ugledni znanstvenici, bogato je ilustriran te će zasigurno koristiti i studentima, ali i mnogim znanstvenicima koji će se baviti sličnim temama poput onih obrađenih u 2. broju “Ars Adriatice”.
Objavom tiskanog primjerka drugoga broja, prvi je objavljen na Hrčku, dok će mrežna verzija drugoga biti objavljena u lipnju, šest mjeseci nakon promocije tiskane verzije.