Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Polovičan uspjeh zadarskih šahista

Autor: Ante Vidović

17.12.2012. 23:00
Polovičan uspjeh zadarskih šahista

Foto: Marin GOSPIĆ



Najjači igrači Zadarske županije ostvarili su polovičan uspjeh na startu A turnira Međunarodnog šahovskog turnira Zadar Open 2012. Na A turniru Saša Režan i Saša Martinović startali su s pobjedama, dok su Ivan Jakić i Toni Petrušić poraženi. Na B turniru vodeći igrači Zadarske županije Marko Stipić i Damir Kljako ostvarili su pobjede u prvom kolu.
Zvijezda prvog kola mogao je biti član ŠK Zadar Ivan Jakić. Jakić je na visokom trećem stolu igrao protiv velemajstora Zdenka Kožula, inače nekadašnjeg prvaka Europe i najuspješnijeg hrvatskog sudionika Svjetskog prvenstva u šahu. Odličnom igrom Jakić je došao u dobivenu poziciju protiv renomiranog protivnika, ali se u konačan rezultat upetljala vremenska oskudica u kojoj je slavio iskusni Kožul. Još jednom se potvrdila stara činjenica da zadarski igrači imaju znanja i sposobnosti da se nose s najjačima, ali nemaju dovoljno iskustva. Martinović je prvom kolu pobijedio Nikolu Ciganovića, a Režan Davora Vlahova. Petrušić je poražen od Denisa Kadrića.
Drugo kolo na A turniru koje je igrano jučer ujutro nije bilo uspješno za domaće predstavnike. Samo je Jakić uspio uknjižiti remi. Martinović je izgubio od prvog nositelja Andeya Sumestija, Režan od reprezentativca Ante Brkića, a Petrušić od velemajstora Miše Cebala.
Na B turniru nakon dva odigran kola dva boda imaju Marko Stipić i Ante Vidović. Damir Kljako jutarnje drugo kolo remizirao je s klupskim kolegom iz privlačkog Sv. Vida Borisom Pešušićem.


Josip leko novi predsjednik HŠS-a


U hotelu “Four Points” u Zagrebu prošli vikend održana je Izborna skupština Hrvatskoga šahovskog saveza (HŠS), koja je trebala odlučiti između dvojice kandidata – Riječanina Damira Vrhovnika i Zagrepčanina Josipa Leke. Sudjelovala su sva 42 delegata, a nakon prvog kruga glasovanja rezultat je bio neodlučen 21:21. U drugom krugu jedan od riječkih delegata se “predomislio”, pa je omjerom 22:20 pobijedio Josip Leko. Novi predsjednik HŠS rođen je 1. ožujka 1949. u Novskoj, završio je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a čitav radni vijek radio je kao obrtnik i poduzetnik. Od dužnosnika iz Zadarske županije Bruno Fuzul imenovan je članom Stegovnog suda.