Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Povijest jedne ljubavi

Autor: Valentina Mlađen

17.12.2012. 23:00
Povijest jedne ljubavi

Foto: Vedran SITNICA



Fotografije za ovu izložbu nastale su za vrijeme autorovog boravka kod svoje odabranice u švicarskom gradu Winterthuru


U Znanstvenoj knjižnici Zadar otvorena je izložba fotografija “Obala rijeke Rajne ima priču” autora Branka Antunovića. Autor je fotografijama, pjesmom i stihovima autor je ispričao povijest jedne ljubavi.
Umjetnički fotograf i pjesnik Branko Antunović čovjek je koga je teško zadržati na jednom mjestu. Nemirna duha, ali dobronamjeran, neće vas ostaviti ravnodušnima. On ne živi i ne doživljava samo zavičajno već i europski i svjetski – moglo se čuti tijekom otvorenja. Naime, i fotografije za ovu izložbu nastale su za vrijeme autorovog boravka kod svoje odabranice u švicarskom gradu Winterthuru, odnosno u Neuhausenu smještenom uz obale rijeke Rajne. Izložba je sastavljena od 21 fotografije o kojoj je nekoliko riječi kazao i zadarski umjetnik i povjesničar umjetnosti, predsjednik likovne udruge Art Forum Zadar Boris Žuža:
– Svoje doživljaje viđenog ambijenta autor pokazuje na osobit i kompozicijski složen način. Istom mjestu i detalju vraća se često i po nekoliko puta u različitim dobima dana ili noći u čemu se vidi i težnja umjetnika da pronađe trenutak savršene igre svjetlosti, kazao je Žuža.
Dvorci na Rajni, slapovi divlje i prekrasne rijeke, moćni kameni most, ali i smirujući pejsaž uz rijeku – sve su to detalji i motivi ovjekovječeni objektivom autora koji za njega imaju posebno sentimentalno značenje, dok samom promatraču otvaraju vidike u jedan drugačiji prostor, jedan drugi grad. Kako je naglasio ravnatelj Znanstvene knjižnice Miro Grubić ovo je jedna od izložbi u nizu postavljenih u knjižnici, a koje umjetnički korespondiraju s Europom.
U programu predstavljanja sudjelovala je i ženska klapa “Libar” iz Privlake te muška klapa “Asseria” iz Benkovca, a kako je autor i pjesnik posjetitelji su čuli njegove stihove te stihove njegove odabranice.