Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Stipendije i novi studiji privukli pozornost budućih brucoša

17.12.2013. 23:00
Stipendije i novi studiji privukli pozornost budućih brucoša


Sveučilište u Zadru iz godine u godinu nastoji na što bolji način privući nove studente. Tako je i otvoreni dan Sveučilišta uvijek iznova sve bogatiji. Prijašnjih godina znali smo gledati suhoparne štandove s umornim licima studenata pojedinih odjela, dok je jučer pred nama bio sasvim drugačiji prizor.
Sveučilište u Zadru organiziralo je jučer u Svečanoj dvorani i uokolo nje promociju svojih odjela i studija, a sve u svrhu što boljeg prezentiranja istih. Od deset sati ujutro, kad je počela manifestacija pozdravom dr. sc. Roberta Bacalje, prorektora za studentska pitanja, i nastupa klape Študija, do 18 sati i koncerta studentske klape A.K.A. Crescendo, glavnom zgradom zadarskog sveučilišta na rivi prodefilirao je doista velik broj srednjoškolaca koji su s velikim zanimanjem pratili prezentacije i razgledali štandove.
– S partnerima, OTP bankom i Splitskom bankom smo prošle godine dodijelili dvanaest stipendija, što nastavljamo i ove godine, pa smo se, evo, već sada pripremili. Također, ove godine Ministarstvo nam je predvidjelo 609.000 kuna za stipendiranje i mislimo da ćemo time moći dodijeliti stotinjak stipendija, što nam jako puno znači u ovom trenutku loše gospodarske situacije, kazao je prorektor Bacalja. Uz predstavljanje stipendiranja aktualni studenti, ali i oni koji namjeravaju upisati neki od studija na zadarskom sveučilištu mogli su se upoznati sa studentskom mobilnosti.
Brojni zainteresirani okupili su se u Svečanoj dvorani kako bi doznali što sve pruža izvanredni studij Podvodnih znanosti i tehnologije. Trenutačno je na studiju 30-ak studenata, od čega je njih 50 posto profesionalni ronioci. Uz studij podvodnih znanosti predstavljen je i teološko-katehetski studij koji je proizišao iz donedavne visoko teološko katehetske škole, tako da je već svima dobro znan. Jedan od novih diplomskih studija je hispanistika, a i odsjek za ruski jezik i književnost je jučer nastojao privući nove studente navodeći kako je veća potražnja za egzotičnim jezicima poput ruskog.