Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Daj bukaru, moju milu priju, kad je vidim, brci mi se smiju

18.12.2017. 20:58
Daj bukaru, moju milu priju, kad je vidim, brci mi se smiju


Zvuci cvitara, dipli, dvojnica, ojkalica, gangi, šijalica i zdravica odjekivali su preksinoć restoranom Anita u Obrovcu. "Daj bukaru, moju milu priju, kad je vidim, brci mi se smiju, samo je jedan od stihova koje je ispleo narod ovog kraja nazdravljajući svim ljudima dobre volje. Pod geslom ”Oživimo tradicijsku kulturu i folklor Obrovca”, Matica Obrovačna organizirala je drugo ovogodišnje okupljanje Obrovčana i njihovih prijatelja. Nakon Zagreba, obrovačko druženje bilo je prava smotra folklora Dinarida. Taj se folklor, zahvaljujući upornim pojedincima kao što su npr. Marijan Kamber i Mile Nimac, ipak opstaje a Obrovac je posljednjih godina okupljalište mnogih KUD-ova. I ove godine nastupili su KUD "Kamen Bukovica" iz više bukovačkih sela, KUD "Sv. Ivan" Medviđa, KUD "Andrija Matijaš – Pauk" Donja Blizna, KUD "Promina" Oklaj, KUD "Podbablje" Imotski, KUD "Vila Velebita" Jasenice, diplar Miodrag Galiot iz KUD "Dinara" Kijevo, diplar i zdravičar Mile Nimac iz KUD-a "Sv. Nikola Tavelić" Lišane Ostrovičke i popularni narodni guslar Dane Jurić iz Dubravica. Svi oni, prikazali su kulturnu povijest Dinarida koja spaja puk sve tako od iza Imotskog pa do kraja Velebita.
– Nama je prije svega cilj kulturno promicanje obrovačkog kraja. Trenutačno nam je najveći posao izrada fotomonografije Obrovca. Obimno je to djelo na čijoj izradi je najviše angažirana naš predsjednik Mićo Jurjević. Prikupljena je velika građa koju trebaju stručnjaci posložiti. Kao svojevrsnu uvertiru mi smo i u Obrovcu i u Zagrebu, održali izložbe novinskih članaka o Obrovcu, prikazanih bez vremenskih i ideoloških ograničenja. Ta svojevrsna razglednica kroz povijest pokazuje nam da je nekoć Obrovac bio vrlo živo mjesto s posebnim građanskih štihom. Mjesto u kojem su se rodili mnogi znameniti ljudi koji su ispisali povijest ovog kraja, rekao je potpredsjednik Matice Obrovčana Josip Matić.
Nažalost, ovom predbožićnom okupljanju nije nazočio nitko iz aktualne gradske vlasti. Stoga mnogi promatrači i dobri poznavatelji prilika, na Maticu Obrovčana gledaju kao na svojevrsnu oporbu. Takvo razmišljanje odmah odbacuje Josip Matić.
– Mi smo prije svega kulturna organizacija kojoj je očuvanje kulture ovog kraja najvažniji zadatak. Mi poštujemo našu obrovačku vlast i žao nam je što nitko nije večeras s nama, rekao je na kraju druženja Josip Matić.