Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Drago mi je Mirko

Autor: Šime Ćurko

18.01.2010. 23:00
Drago mi je Mirko

Foto: FAH



Dva vezana gola Manuela Štrleka u 54. i 56. minuti dovela su Hrvatsku u dva navrata do + 2 (23:21, 24:22). Tvedten vraća na 24:23, naši promašuju napad i u situaciji za izjednačenje Bjornesenov udarac s desnog krila brani Alilović. Na drugoj strani Štrlek je u poziciji riješiti utakmicu, no Norvežane spašava vratnica. Ostalo je manje od dvije minute do kraja kada Norveška ne koristi još jedan napad za izjednačenje. Sada je Hrvatska na potezu, Balić ja malo brzoplet i ostalo je jedna minuta Vikinzima za spašavanje boda. Ponovno se Norvežani ne snalaze, bacaju loptu u out, a Vori u zadnjoj sekundi s igračem više zabija za konačnih 25:23. Teška pobjeda koja, međutim, Hrvatskoj već na početku Europskog prvenstva otvara velike mogućnosti.  
Lino Červar odlučio se u Norvežanima u početku suprotstaviti sa 6-0 obranom, a u napadu je na lijevom vanjskom nakon ozljeda Valčića i Lackovića krenuo Duvnjak. Hrvatskoj je za prvi pogodak trebalo skoro osam minuta kada je Balić razbio početnu nervozu uzrokovanu sporim našim napadom na što su se nadovezala i dva neiskorištena sedmerca (Čupić, Zrnić). Srećom ni Norvežani nisu bili previše inspirirani u napadu pa su do prvog gola Hrvatske uspjeli zabiti dva.
Sredinom prvog poluvremena Červar povlači Kopljara i Duvnjaka,  a na njihove pozicije ulaze Buntić i Vuković. Ulazak Vuković okrenuo je situaciju na terenu u korist Hrvatske koja je u 20. minuti prvi put došla do dva pogotka viška (7:5). Sjajan je na golu bio Alilović, no nakon nekoliko njegovih obrana lopta je završavala u rukama Norvežana koji bi potom dobili ponovno priliku za napad. Kako je i najavljeno Hrvatska je u situacijama kada je imala igrača manje povlačila Alilovića na klupu, pa bi u napad krenula šestorica igrača. Červarovi igrači u tom dijelu nisu imali nijednu pogrešku. Kada je Vuković u 26. minuti pogodio za 10:8 pojavila se nada da bi Hrvatska mogla usmjeriti utakmicu prema mirnijim vodama. No, Norveška se vraća sa dva uzastopna pogotka (10:10). Čupić potom pogađa prvi put za sedam metara za Hrvatsku, a nakon obranjenog napada Hrvatska je u posljednjih pet sekundi prvog poluvremena ispustila priliku na odmor otići s dva gola prednosti. Krivac za takvo što je odlični vratar Ege koji je najprije zaustavio kontru Duvnjaka, a onda u posljednjoj sekundi prije poluvremena obranio zicer Voriju.
Počelo je obećavajuće u drugom poluvremenu nakon što je Štrlek u 34. minuti pogodio za 13:10. Četiri minute kasnije preko Vukovića Hrvatska dolazi do 15:12 kada počinje kriza „kauboja” koji su olako ispustili teško stečenu prednost. Korak po korak Skandinavci najprije dolaze do izjednačenja, a u 42. minuti preko Stranda i do vodstva 16:15. Hrvatska je odahnula nakon isključenja Stranda i nakon pet minuta suše preko Zrnića sa sedam metara končano postigla pogodak. Bio je to početak neizvjesne završnice koja u pravilu prati dvoboje Hrvatske i Norveške. Igralo se gol na gol do opisane završnice u kojoj su velike uloge odigrala oba vratara. Jezičac koji je prevagnuo na hrvatsku stranu bili su razigrani Vuković, mirni Štrlek i bravurozni Alilović.


 HRVATSKA – NORVEŠKA 25:23 (11:10)


GRAZ – Dvorana Stadthalle. Gledatelja 3.500: Suci: Muro, Rodrigez (oba Španjolska)
HRVATSKA: Alilović (17+1), Štrlek 5, Čupić 2, Vori 2, Duvnjak 1, Balić 4, Kopljar, Čarapina, Mataija, Zrnić 2 (1), Marić, Bičanić, Gojun, Vuković 7, Buntić 2. Izbornik: Lino Červar.
NORVEŠKA: Ege (15), Tvedten 9 (6), Bjornesen 1, Loke 2, Kjelling 2, Lund 1, Strand 4, Erevik, Skoglund, Spanne, Myrhol, Vatne, Rambo, Mamelund 4, Samdhal, Drange, Klev, Sand. Izbornik: Robert Hedin.
Sedmerci: Hrvatska 3 (6); Norveška 6 (8).
Isključenja: Hrvatska 8 minuta (Balić 2+2, Gojun, Vuković); Norveška 12 minuta (Vatne 2+2, Mamelund 2+2, Strand 2+2).




 REZULTATI 1. KOLA


Skupina A: Hrvatska – Norveška 25:23, Rusija – Ukrajina 37:33
Skupina B: Danska – Austrija 33:29, Island – Srbija 29:29.
Skupina C: Njemačka – Poljska 25:27, Švedska – Slovenija 25:27.
Skupina D: Španjolska – Češka 37:25, Francuska – Mađarska 29:29.