Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kreativni Gaudeamus

Autor: Anamaria Perović

18.01.2010. 23:00
Kreativni Gaudeamus

Foto: Vedran SITNICA



Na ovogodišnjoj smotri sudjeluje 13 osnovnih i 9 srednjih škola. Izložba obuhvaća radove različitih likovnih medija, a kao jedini kriterij vrednovanja istaknuta je kvaliteta umjetničkog izraza i čistoća izvedbe


U Multimedijalnoj dvorani Gimnazije Jurja Barakovića svečano je otvorena Županijska smotra likovnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola Gaudeamus.
Riječ je o događanju koje bilježi jubilarnu 15. godinu održavanja pa su voditelji programa ovom prilikom podsjetili i na same početke organizacije. Od utemeljenja pod vodstvom nekadašnjeg ravnatelja Eduarda Bajla, a potom i nastavak rada i unaprjeđenje uz Josipa Sviličića, do prepoznavanja važnosti njegovanja umjetničkog izričaja učenika od strane ravnatelja Ranka Artukovića, kako je istaknuto, smotra je rezultat timskog rada brojnih sudionika.
– Svojim radovima učenici izražavaju radost života, razvijaju maštu, estetski osjećaj, likovni govor i komunikaciju. Potvrđuju svoju darovitost, kreativnost i zanimanje za likovni izričaj, dok je za pedagoge i mentore ovo koristan susret s kolegama, kazao je ravnatelj Ranko Artuković, zahvalivši ovom prilikom i Gradu Zadru te Županiji na razumijevanju i financijskoj potpori kao i na suradnji Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.
Na ovogodišnjoj smotri sudjeluje 13 osnovnih i 9 srednjih škola. Izložba obuhvaća radove različitih likovnih medija, a kao jedini kriterij vrednovanja istaknuta je kvaliteta umjetničkog izraza i čistoća izvedbe.
– Osluškujući likovne poruke prirode učenici osnovnih škola izlažu ritmički ujednačeno u kvaliteti, dok se ovogodišnji doprinos učenika srednje škole posebno pokazao u mediju fotografije, istaknula je profesorica Natali Miletić, koja je uz profesorice Ljubicu Duić i Maju Pavin Radaljac bila u sastavu prosudbenog povjerenstva.
Ocijenivši da su gotovo svi izloženi radovi jednako kvalitetni, povjerenstvo je dodijelilo i po tri jednakopravne nagrade. Tako su u kategoriji osnovnih škola nagrađene Matea Kosović (Osnovna škola “Petar Zoranić”, Nin), Barbara Grbić (Osnovna škola Šime Budinić, Zadar) te Ella Uranija (Osnovna škola Sv. Filip i Jakov), dok su među srednjoškolcima nagrađeni Ivona Ledenko i Karla Jozić (Medicinska škola Ante Kuzmanića), Kristina Pribil (Gimnazija Jurja Barakovića) i Lovre Torbarina (Prirodoslovno-grafička škola).
Svečanost otvorenja izložbe, koju će u prostoru Gimnazije Jurja Barakovića moguće biti razgledati do 5. veljače, pjesmom je uveličao mješoviti pjevački zbor Gimnazije, uz pratnju gudačkog orkestra Glazbene škole Blagoja Berse.