Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Obrana ostala u 2009. godini

Autor: Andrija Dešpoja

18.01.2010. 23:00
Obrana ostala u 2009. godini

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Gdje je nestala ona granitna obrana na kojoj su zube lomili potpuno kompletni Šibenik s ubačenih 69 poena, veliki Split je zaustavljen na 60, Kaštelani na tek 50, Dubrava je ubacila 59 te Dubrovnik 69 poena
Ulazak u Novu 2010. godinu neće pamtiti po dobrome košarkaši Borik-Puntamike koji su uspjeli u tjedan dana od gostovanja u Šibeniku do najsvježijeg domaćeg posrtanja kontra Trogira pokvariti sve ono iznenađujuće dobro što se moglo gledati u prvom dijelu sezone. Naletili su Puntamičani na vrlo raspoložene goste iz Trogira koji su, mora se priznati, odigrali fenomenalnu utakmicu, pogotovo u napadu gdje su bili praktički neumoljivi. S klasom od igrača kao što je Toni Bizaca nije teško biti tako opasan u napadanju protivničkog koša, no ovaj put je dojam da je presudila obilata pomoć Bizacinih suigrača poput Delaša, Poščića i Žitka koji su napravili totalnu pomutnju u obrani Puntamičana, pa je stečen dojam da više nisu znali odakle im dolazi najveća prijetnja. Cijelu utakmicu su Trogirani držali igru u svojim rukama i da nisu klonuli u dva perioda (kraj druge i četvrte četvrtine) kad su zamalo upali u žrvanj zelenih nakon što su imali po 14 viška na svojem kontu, bila bi to za njih jedna lagana šetnja u zadarskom hramu košarke.
Pamučna obrana
S druge strane bila je primjetna velika želja kod Puntamičana da se nekako vrate u utakmicu što su i uspjeli u ta dva navrata krajem prvog poluvremena i krajem same utakmice. No, uspjeli su tek doći do izjednačenja u posljednjih 18 sekundi kad se došlo do prilike utakmice, ali ponestalo je snalažljivosti ili bolje reći sreće da se uspije pobijediti u utakmici koja je svojim tijekom bila konstantno na strani gostiju. Iako je kraj bio najzanimljiviji te najbolji trenutak za rješavanje pitanje pobjednika, dojam je da je taj trenutak propušten puno ranije tj.lošim ulaskom u treću četvrtinu koji nisu Plantakovi igrači iskoristili, nakon velike energije uložene u stizanje rezultata tijekom cijele druge četvrtine, da primire žestoki tempo utakmice koji definitivno njima nije išao u prilog. Brza košarka je ipak više pogodovala gostima koji su jedna od najefikasnijih momčadi u ligi, a košijada kao što se mogla vidjeti u Jazinama nije bila saveznik domaćih košarkaša koji su na kraju ostali po prvi puta tužni u sred svoje dvorane. S druge strane do ove dvije utakmice sa Šibenikom i Trogirom, jedna od najjačih obrana lige izgubila je onu nit koja ju je krasila od starta prvenstva. Gdje je nestala ona granitna obrana na kojoj su zube lomili potpuno kompletni Šibenik s ubačenih 69 poena, veliki Split je zaustavljen na 60, Kaštelani na tek 50, Dubrava je ubacila 59 te Dubrovnik 69 poena. Posljednje dvije u Šibeniku sa 92 i sada s Trogirom 98 primljenih poena ne upadaju u formirani obrazac s kojim su zeleni dovodili u očaj nominalno jače momčadi. Bez takve obrane ovakva momčad Borik-Puntamike koja ima veliki potencijal, ali i limitiranu širinu ne može se nadati bodovima u situaciji da protivnik prelagano dolazi do poena.
Težak raspored
Zato kad se traže uzroci pada forme i negativnih rezultata koji prevladavaju u ovom klubu posljednjih mjesec dana onda nije nikakva nauka ako se konstantira da je nešto nestalo čega je bilo prije. Ne može se zanijekati borbenost igrača i odlučnost trenera da promijeni nešto na bolje tijekom utakmice, ali nema one kompaktnosti u obrani čemu se moglo svjedočiti u prvih 10 kola. Ako ćemo tražiti opravdanja onda bi se i tu moglo naći nešto što bi išlo u prilog igračima i treneru kao konstantni problemi s ozljedama koje i nisu toliko štetne za utakmice koliko za treninge, pa i činjenica da je kadrovski i financijski klub ipak daleko od barem polovice klubova u ligi. No, iz ove kože se ne može i treba ići dalje. Ipak svjetlo nakon mraka je teško pronaći, a ova dva poraza koja su uspjela unijeti nemir u i oko svlačionice zelenih ne gaje veliki optimizam po pitanju nastavka sezone u kojoj ih tek očekuje onaj najzahtjevniji dio, i svaka pobjeda bi im značila jedan koračić bliže ka svetom cilju očuvanja prvoligaškog statusa. Do sada su Plantakovi igrači uspijevali preko domaćeg parketa održavati dobru poziciju na ljestvici i priželjkivao se podvig na jednom od gostovanja te je čak i opcija o uguravanju u Ligu za prvaka bila vrlo moguća misija, no nakon prvog poraza u Jazinama u sezoni presušila je svaka nada o ostvarenju ostanka na najbolji mogući način, a to je ulazak među prva četiri. U prilog toj tvrdnji ide i nevjerojatno težak raspored koji je pred zelenima do završetka regularnog dijela. U sedam kola do diobe lige na Ligu za prvaka i Ligu za ostanak “zelene” očekuje četiri gostovanja i tri domaćinstva. Sljedeća četiri kola nose tri odlaska u tuđe dvorane (Split, Kaštel g. i Dubrava) gdje nisu Puntamičani omirisali pobjedu još od slavlja u Sinju krajem prošle sezone u Ligi za ostanak. Na kraju će biti sreće ako se uspije osigurati što bolja pozicija i što je još važnije atmosfera s kojom će se ova mlada momčad morati upustiti u traumu zvana Liga za ostanak u kojoj je svaka utakmica na nož i nosi veliki pritisak.


 KAŠTELANI PROŠETALI STRADUNOM


Od ostalih rezultata 11. kola na prvo mjesto treba izdvojiti fenomenalnu pobjedu Kaštelana u sred Dubrovnika s čak 20 poena razlike (60:80), a rezultat bi posebno trebao izazvati pažnju zelenima, jer ova dva protivnika vrlo vjerojatno će im biti izravni konkurenti u borbi za ostanak. U toj skupini davljenika jedno mjesto je sigurno rezervirano za Šibenik koji nakon iznenađujuće pobjede nad Plantakovim igračima nisu imali snage oduprijeti se Dubravi (93:66). Bitka za gornji dom ostala je na šest imena. Trogir je pokazao svoju snagu u Jazinama, dok je u velikom naletu momčad Zaboka koja je upravo skinula Trogiranima skalp u prošlom kolu, da bi u svojoj dvorani pregazila Splićane (101:83). Prelaz u Novu godinu izgleda je odlično sjeo i Svjetlosti koja je nakon lošeg starta počela opravdavati ulaganja u momčad. Snagu Brođana su na svojoj koži osjetili Baranjci kojima je malo splasnuo entuzijazam nakon blamaže u Dubrovniku prošlom kolu te sada nakon domaćeg poraza od Brođana (87:91).