Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarskim Bošnjacima ne smetaju križevi

Autor: Boris Kupčak

18.01.2010. 23:00
Zadarskim Bošnjacima ne smetaju križevi

Foto: Zvonko KUCELIN



Meni križ kao obilježje ne smeta i ako nekoga uveseljava kod kuće, ne vidim razlog zbog čega ga ne bi uveseljavao i na poslu, kaže Salihović


Iako je prije nekoliko dana novoizabrani predsjednik Ivo Josipović kazao kako križevima nije mjesto u državnim ustanovama te da bi se uz njih možda mogao postaviti i polumjesec, s njegovim mišljenjem nije se složio predstavnik Bošnjačke nacionalne manjine u Zadru, Hase Salihović, a kako nam je rekao “ako križ nekog uveseljava kod kuće ne vidim razlog zbog čega ga ne bi uveseljavao i na poslu”. Podsjetimo kako je Ranko Artuković dolaskom na mjesto ravnatelja Gimnazije Jurja Barakovića u sve učionice postavio križeve, prije njega to je učinio i Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimir Nazor, a o toj situaciji je prije nekoliko dana gostujući na RTL televiziji progovorio i Ivo Josipović, novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske, te je rekao kako križevima nije mjesto u državnim ustanovama.
– Mislim da križevima nije mjesto u državnim ustanovama, ako je ravnatelj škole u Zadru postavio križeve u razrede, možda bi mogao staviti i polumjesec, kazao je tom prilikom Josipović.
Predsjednika Udruge bošnjačke nacionalne zajednice Hasu Salihovića, koji je ujedno i profesor u Ekonomskoj školi te je više nego kompetentan za razgovor o ovoj temi, kazao nam je kako mu križ ne smeta.
– Meni križ kao obilježje ne smeta i ako nekoga uveseljava kod kuće, ne vidim razlog zbog čega ga ne bi uveseljavao i na poslu. Naše škole nalaze se u katoličkoj zemlji, naša djeca idu u te škole, a mi smo djelatnici tih ustanova i ne vidim razlog zbog čega tu ne bi bili križevi, ako nekoga uveseljavaju, kaže Hase Salihović.
Na pitanje, bi li bio red da se onda u škole postave i druga vjerska obilježja, Salihović kaže kako ne bi, jer treba poštivati tradiciju onih koji su tu većina.
– Vjerska obilježja ostalih mogu biti tamo gdje je za to mjesto, ne treba ih stavljati negdje gdje ne pripadaju. Mišljenja sam da križ, gdje ga uvažavaju, ne treba smetati nikome. Kao udruga o tom pitanju nismo raspravljali, ali pretpostavljam da se i ostali slažu samnom po ovom pitanju, kaže Salihović dodajući kako je bitno poštivanje.
– Moji prijatelji slave Božić i ja ih posjećujem, dok oni posjećuju mene kada su moji praznici. Zaista ne vidim razlog zbog čega bi nekom trebali smetati križevi, ako nekoga to uveseljava, ponovio je Salihović.