Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Milin: Zadru više mogu dati kao trener nego kao igrač

18.01.2011. 23:00
Milin: Zadru više mogu dati kao trener nego kao igrač


Tijekom jeseni uz treniranje pomagao sam i u radu stručnog stožera, ali sada smo odlučili da klub na mene kao igrača više na računa – kaže Milin


Ferdo Milin nije doslovno objesio kopačke od klin jer i treneri nose – kopačke. No, nešto se promijenilo.
– Trenirka više nije plava nego crvena – objašnjava Milin, koji je pripreme za nastavak sezone počeo kao igrač (trenirka je bila plava). No, ovih dana promijenio je status i postao pomoćni trener. Tako se stručni stožer prilično popunio nakon što je pomoćni trener prije dvije i pol godine postao Zvonimir Jurić, a Tomislav Rogić već je duže vremena trener vratara. Dalibor Zebić, prvi trener, u Prvoj HNL skupio je više od 100 utakmica na klupi. U prvom razredu hrvatskog nogometa nema kluba koji ima takav stručni stožer u koji su ušli igrači koji su praktički do jučer aktivno igrali.
– To je naš put koji se pokazao ispravnim. Većina klubova često mijenja trenere, ali to malo kome donosi korist na duži period. Osim na domaće trenere Zadar se počeo oslanjati i na domaće igrače, što je također vrlo važno. Uostalom, to je jedan od razloga zbog kojih sam se povukao s terena na klupu.
Razvoj nogometa
Jesenas je Milin nastupio tek na jednoj utakmici. U 11. kolu na gostovanju kod Intera (poraz 1:0) Milin je odigrao 79 minuta, nakon čega je u igru ušao Jure Jerbić. Nitko nije očekivao da će nakon toga Milin u mirovinu. Ako ništa drugo lijepo zvuči da ste posljednju utakmicu u karijeri odigrali protiv – Intera. Tko vas pita je li taj Inter iz Milana ili Zaprešića.
– Još prošlo ljeto želio sam početi s trenerskim poslom, ali smo tada procijenili da je bolje da još neko vrijeme budem spreman za igru. Međutim, pokazalo se da ova momčad može bez mene, da su mladi igrači opravdali očekivanja i nije bilo smisla uzimati im mjesto. Tijekom jeseni uz treniranje pomagao sam i u radu stručnog stožera, ali sada smo odlučili da klub na mene kao igrača više na računa.
I dok su Zebić, Jurić i Jerko Mikulić (fizioterapeut) karijere završavali zbog ozljede Milin je zdrav “k’o dren”.
– Otišao sam jer se Zadar okrenuo pomlađivanju momčadi. Osim toga imam svoj posao u kafiću koji vodim, pomažem i u restoranu, a kao igrač za sve to imao sam mnogo manje vremena. Zato mislim da je ovako najbolje, i za Zadar i za mene.
Ne sjećamo se kada je Zadar imao dva pomoćna, a računajući i Rogića, tri pomoćna trenera.
– Svatko od nas ima svoj dio posla. Za sada se još uhodavamo, ali kako vrijeme bude išlo bit će još bolje. Uostalom, praksa pokazuje da stručni stožeri s dva ili više pomoćnih trenera nisu nikakva novost. Razvoj nogometa ima svoje zahtjeve.
Trenerski posao
Dakako, nije stvar samo toga koliko imate trenera u momčadi nego i kakva je njihova kvaliteta. Milin, iza kojeg je veliko nogometno iskustvo, kad je riječ o “papiru”, kreće od ništice.
– Prvi korak je B licencija. Očekujem da će vrlo skoro biti seminar za B licenciju. U tome bi mi trebalo pomoći i to što imam više od 200 utakmica u Prvoj HNL. Nakon toga idemo dalje jer trenerski posao je ono što me itekako zanima i u budućnosti se vidim upravo u ovom poslu.
Zadatak Milina i društva u nastavku sezone je jasan – Zadar želi u sredinu ljestvice. Minimalni cilj ostaje 13. mjesto, posljednje koje garantira ostanak u ligi, ako se u Prvoj HNL išta može garantirati kad je riječ o tome koliko klubova ispada u Drugu HNL.
– Odigrali smo jako dobru polusezonu nakon koje smo mogli osvojiti još poneki bod. Međutim, ne trebamo biti nezadovoljni jer smo s mladim igračima uspjeli ostvariti dobar plasman koji nam otvara solidne mogućnost za napredak u nastavku sezone.
Š. ĆURKO
 
— Okvir
Gol Istri, trofej s Hajdukom
Milin (1977.) je nogomet počeo igrati sa šest godina, a osim za Zadar u karijeri je nastupao za Hajduk, Čakovec i Novalju. Na Poljud je došao kao kadet, no za seniore Hajduka zaigrao je tek u sezoni 2004./05. u kojoj je sa Splićanima osvojio titulu prvaka. To je i jedini Milinov trofej u karijeri.
– U Čakovcu sam bio samo jednu sezonu, ali to je bila godina koju posebno pamtim – kaže Milin koji se u Zadar vraćao u više navrata. Posljednji put u sezoni 2005./06. u kojoj je Zadar bio u Drugoj HNL. Od tada je neprekidno na Stanovima.
– Najvećim dobitkom u karijeri smatram brojna prijateljstva koja mi je donio nogomet. U koji god grad u Hrvatskoj dođem imam s kime porazgovarati uz kavu.
Naravno, bilo je i lijepih trenutaka na terenu.
– Najviše pamtim utakmicu protiv Istre u Drugoj ligi u sezoni 2000./01. Stanovi su bili puni jer su nakon nas igrali Hajduk i Osijek. Hajduk je bio kažnjen i nije smio igrati na Poljudu, a Osijek mu je bio važna utakmica za titulu prvaka. Nama je pobjeda protiv Puljana trebala za ulazak u Prvu ligu. Pobijedili smo 1:0.
Treba li reći da je taj gol zabio upravo Milin…


 TREĆA I(ILI) ČETVRTA LIGA




Milin kaže da još uvijek razmišlja o tome hoće li definitivno završiti s nogometom.
– Zvali su me neki klubovi iz Treće i Četvrte lige. S obzirom da se fizički dobro osjećam razmišljao sam o tim ponudama. Ipak, čini mi da je najrealnija opcija da je igranje nogometa za mene gotova stvar.