Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Siniši Ćustiću ukinut pritvor

18.01.2011. 23:00
Siniši Ćustiću ukinut pritvor


– Obrana je već u prvom prijedlogu i prvoj žalbi ukazivala da ne postoje razlozi za produljenje pritvora, jer okrivljenik nije opasan za okolinu. Prijedlog protivne strane je osnovan, ali je zakasnio puna četiri mjeseca – Marko Marinović


Nakon gotovo šest mjeseci jučer je iz pritvora Istražnog centru Zadru pušten Siniša Ćustić (44) protiv kojega se na Općinskom sudu u Zadru vodi postupak zbog kaznenog djela iznude u pokušaju.
Nakon provedenog psihologijskog vještačenja kojeg su na posljednjem ročištu zatražili tužiteljstvo i zastupnik oštećenika u ovom slučaju, ukidanje pritvora i zamjena za blažu sankciju za koju su ispunjeni zakonski uvjeti, odnosno mjeru opreza kojom mu se zabranjuje približavanje Rajku Zurku na manje od 50 metara, predložio je zastupnik tužiteljstva, što je predsjednica sudskog vijeća Ana Zrilić potom i prihvatila.
A psihologijsko vještačenje koje je nad Ćustićem provela psihologinja Ana Uranija pokazalo je upravo ono što je obrana tvrdila još od pritvaranja – da on nije opasan za okolinu niti pokazuje agresivnost. Jednako ga je u svojoj stručnoj ekspertizi procijenila i psihijatrica Vera Klarić, na što je na jučerašnjoj raspravi upozorio njegov odvjetnik Marko Marinović podsjećajući kako je njegovu klijentu od 27. srpnja dvaput produljivan pritvor bez osnove.
– Obrana je već u svom prvom prijedlogu i prvoj žalbi ukazivala da ne postoje razlozi za produljenje pritvora, jer da okrivljenik nije opasan za okolinu. Prijedlog protivne strane iznesen na današnjem ročištu stoga je osnovan, ali je i zakasnio puna četiri mjeseca – zaključio je Marinović.
Bivši vlasnik butika Mustang, TO Atlanta i Beta sumnjiči se da je 23. srpnja oko 1.20 u noći s pištoljem u ruci došao pred obiteljsku kuću direktora sektora poslovnog bankarstva Rajka Zurka u Posedarju te da je uz prijetnju smrću od njega zatražio da mu omogući još jedan kredit, otpiše kamate za postojeće kredite u iznosu od oko 6,5 milijuna kuna, odnosno da mu ishodi reprogramiranje kredita dok ne iznađe način za rješenje financijskog problema u kojemu se zbog lošeg poslovanja našao. Ćustić je za “pozamašnu” svotu banci jamčio s poslovnim prostorom, stanom površine od 72 metra četvorna i stanom svog punca. Nad svim nekretninama banka je još u veljači pokrenula ovršni postupak, a na jedno, od ročišta za iznos od svega 420 tisuća kuna prodan je njegov stan, iako je bio procijenjen na 850, a tržišna cijena, s obzirom na lokaciju u staroj jezgri grada, gotovo mu je trostruko veća. Budući da je prodaja poslovnog prostora išla malo teže, banka je privremeno odustala te pokrenula prodaju drugog stana što je bio “okidač” da se Ćustić uputi u banku, a potom i u Posedarje Zurku na vrata.
Zanimljivo je, međutim, da ga je Zurak policiji prijavio pet dana kasnije, odnosno nakon konzultacija sa svojim nadređenima i ostalim kolegama koji su poslovali s Ćustićem.
Suđenje se nastavlja, a na prijedlog tužiteljstva u svojstvu svjedoka saslušat će se Helena Banjad, psihologinja Ana Uranija i dr. Vera Klarić, psihijatrica.