Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Traži se nova lokacija za gradnju Centra za preradu otpada

18.01.2011. 23:00
Traži se nova lokacija za gradnju Centra za preradu otpada


Izgradnja županijskog Centra za zbrinjavanje otpada koja je projektom bila planirana na području Biljana Donjih i za koju je tvrtka “Eko” izradila studiju utjecaja na okoliš, nakon pet godina blokade i iščekivanja, u ponedjeljak je naišla je na crveno svjetlo iz Hrvatskih voda.
Naime, Hrvatske vode osporile su lokaciju Centra za zbrinjavanje otpada i to zbog procjene kako bi taj projekt štetno utjecao na vode, konkretnije na izvor Oko koji se na tom području nalazi.
Predstavnici županijske i gradske vlasti za odbijenicu su saznali u ponedjeljak kada su se u prostorijama Ministarstva zaštite okoliša u Zagrebu sastali s tajnikom Nikolom Ružinskim. Hrvatske su vode, naime, uvjetovale pomjeranje Centra za preradu otpada koji je ucrtan u takozvanoj trećoj zoni, a na samom rubu druge, dva kilometra dalje od izvorišta u Biljanima Donjim, a kako to za sobom povlači cijeli niz drugih pitanja, među kojima i vlasništvo zemljišta, najizvjesnije je za očekivati kako će se za taj projekt tražiti nova lokacija.
Novonastala situacija je gradnju ovog komunalnog projekta odgodila na neodređeno vrijeme iako je prije dva mjeseca bilo dogovoreno da se izmijeni Pravilnik o zonama sanitarne zaštite voda nakon čega se očekivao skori početak izgradnje. Zanimljivo je što dosadašnji pravilnik govori o zabrani lociranja odlagališta otpada u trećoj zoni sanitarne zaštite voda, a u toj istoj, što zorno pokazuje situacija u Biljanima, na istoj nesmetano funkcionira kamenolom.