Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zrilić: Domovinski rat je temelj hrvatske države

18.01.2011. 23:00
Zrilić: Domovinski rat je temelj hrvatske države


Ovogodišnja 18. obljetnica akcije Maslenica bit će od petka do nedjelje održana u općinama i gradovima na kojima se odvijala ova bitka prekretnica Domovinskog rata. Predstavljajući  događanja župan Stipe Zrilić danas je rekao da su u akciji Maslenica hrvatske snage pokazale vojne snagu i odlučnost da u konačnici oslobode zemlju.
– Hrvatskim braniteljima tad je podignut moral, dok je neprijateljev pao. Oslobođeno je zadarsko zaleđe, a međunarodna zajednica je dobila potvrdu da je Hrvatska spremna voditi i značajnije vojne operacije. Stoga mi i danas moramo ponovno podignuti moral hrvatskih branitelja koji je poljuljan najnovijim događanjima oko izručenja Tihomira Purde. Temelj  hrvatske države je Domovinski rat i ako se poljulja, ne znam što bi se moglo dogoditi, rekao je župan Zrilić.
Zrilić je dodao da na nedavnom prijemu za sudionike akcije Maslenica održanom u predsjedničkim dvorima ipak nije dogovoreno da predsjednik države Ivo Josipović i službeno prihvati pokroviteljstvo nad obilježavanjem. Podsjetimo, Josipović se prošle godine pojavio i polaganjem vijenaca odao počast poginulima u akciji. Župan Zrilić kaže je njihov prijedlog da pokrovitelj bude MORH, koji ima bolje resurse nego Ured predsjednika.
Program obilježavanja predstavio je prvi čovjek koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Ante Martinac. Na upit zašto se u maloj vijećnici nisu pojavili predstvnici druge koordinacije braniteljskih udruga okupljeni oko HVIDR-e Zadar i jesu li uopće pozvani, Martinac je odgovorio kako svi mogu sudjelovati u organizaciji obilježavanja akcije Maslenice. Štoviše, Martinčeva koordinacija  organizira u petak u Narodnom kazalištu u Zadru promociju knjige “Koracima nade u istinu” Udruge žena iz Domovinskog rata, koja nije član njegove koordinacije. Martinac je dodao kako između dviju koordinacija nema nikakvog sukoba i da su svi pozvani na obilježavanje.