Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

GONG će promatrati glasovanje na referendumu o EU

18.01.2012. 23:00
GONG će promatrati glasovanje na referendumu o EU


Tristotinjak GONG-ovih promatrača dojavit će rezultate glasovanja na dodijeljenome glasačkome mjestu prema međunarodno priznatoj i prakticiranoj tzv. PVT metodologiji (parallel vote tabulation), što u prijevodu znači usporedno prikupljanje i obradu glasova
GONG će u nedjelju, 22. siječnja, promatrati glasovanje na referendumu o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji na uzorku glasačkih mjesta u Hrvatskoj.
Tristotinjak GONG-ovih promatrača dojavit će rezultate glasovanja na dodijeljenome glasačkome mjestu prema međunarodno priznatoj i prakticiranoj tzv. PVT metodologiji (parallel vote tabulation), što u prijevodu znači usporedno prikupljanje i obradu glasova. Četrdeset i dva promatrača bit će organizirana u pokretnim timovima, a ostali će biti raspoređeni na 253 glasačka mjesta koja su odabrana na temelju statistički određenog uzorka u Hrvatskoj, a u koja nisu uključena glasačka mjesta u inozemstvu, navodi GONG.
Dodaje kako se, za razliku od izlaznih anketa (exit poll) koje služe predviđanju rezultata, PVT metodologijom prikupljaju službeni rezultati glasovanja na glasačkome mjestu, što ponajprije služi verifikaciji službenih rezultata. Ukratko, rezultati izlaznih anketa su rezultati intervjua s biračima, a PVT su rezultati glasovanja na glasačkim mjestima, objašnjava GONG i dodaje kako je dosad šest puta uspješno proveo PVT: parlamentarni izbori (2000.), oba kruga predsjedničkih izbora (2000.), izvanredni lokalni izbori za grad Zagreb (2000.), parlamentarni izbori 2007. te parlamentarni izbori 2011. godine.
Osim toga, GONG-ovi promatrači promatrat će glasovanje na glasačkim mjestima i dojavljivati podatke o kvaliteti izbornog procesa dva puta na dan posebnim SMS sustavom dojava i obrade podataka.
Na temelju izvještaja isključivo GONG-ovih promatrača te neanonimnih dojava građana, GONG će objaviti priopćenja o tijeku referenduma u nedjelju do 11,30 sati i do 18,30 sati te završno priopćenje na kraju dana. Rezultati PVT-a, koji ovise o brzini prebrojavanja glasova na glasačkim mjestima, očekuju se do 21 sat, navodi u priopćenju GONG.
Sve informacije o svojim aktivnostima (priopćenja, rezultati PVT-a, vodiči i upute građanima…) GONG će odmah objavljivati na svojim internetskim stranicama www.gong.hr te na Facebookovoj stranici, a medijima će slati priopćenja elektroničkom poštom.
GONG napominje kako će, u skladu s najavama Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), na glasačkim mjestima biti i oko 1300 promatrača koje su akreditirale druge udruge i političke stranke.
Navodi i kako je za sva pitanja i informacije o referendumu mjerodavno Državno izborno povjerenstvo (DIP) te internetska stranica www.izbori.hr.