Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NO Mercatora odlučuje o davanju ponude Pivovarni Laško

18.01.2012. 23:00
NO Mercatora odlučuje o davanju ponude Pivovarni Laško


Najkasnije u petak bit će poznato hoće li slovenski trgovački lanac Mercator dati konkretnu ponudu za preuzimanje skupine Pivovarne Laško (PL), kako je najavio, ili je to samo bio manevar kako bi izbjegao da ga preuzme hrvatski koncern Agrokor, navode u četvrtak slovenski mediji
Najkasnije u petak bit će poznato hoće li slovenski trgovački lanac Mercator dati konkretnu ponudu za preuzimanje skupine Pivovarne Laško (PL), kako je najavio, ili je to samo bio manevar kako bi izbjegao da ga preuzme hrvatski koncern Agrokor, navode u četvrtak slovenski mediji.
O prijedlogu direktora Mercatora Žige Debeljaka da se u 30-dnevnom roku, koji istječe u nedjelju, PL-u dade konkretizirana ponuda za otkup svih dionica te skupine koja u svom portfelju ima 23,34 posto dionica Mercatora danas bi trebao odlučivati nadzorni odbor Mercatora. Uprava tvrtke objavila je da će najkasnije u petak odluku posredovati svojim dioničarima na Ljubljanskoj burzi.
Zbog najave preuzimanja PL-a od strane Mercatora u međuvremenu su ‘zamrznute’ odluke vezane za prodaju dionica Mercatora pod izravnom ili neizravnom kontrolom države jer se o tome moraju opredijeliti skupštine dioničara. Riječ je o paketu od oko 34 posto dionica u vlasništvu PL-a i Nove Ljubljanske banke (NLB) koja bi o tome trebala odlučivati idućeg tjedna.
Bivši slovenski ministar gospodarstva Matej Lahovnik izjavio je u četvrtak za Slovenski radio kako je malo vjerojatnosti da bi Nova Ljubljanska banka mogla pristati na prodaju svojih dionica u Mercatoru koncernu Agrokor, te da se Mercator najavom ponude o preuzimanju PL-a vjerojatno uspješno obranio od Agrokorove ponude.
Što se tiče mogućnosti da Mercator preuzme Pivovarnu Laško, bilo gotovinom bilo ponudom vlastitih dionica, Lahovnik je rekao da bi Mercator, želi li uspjeti, PL-u, koji je visoko zadužen kod banaka, morao ponuditi visoku premiranu cijenu.
Od nastojanja Agrokora da preuzme Mercator slovenski bi se trgovački lanac u krajnjem slučaju, bude li potrebno, mogao ‘obraniti’ i davanjem kontra ponude da preuzme Agrokorov Konzum, objavio je Slovenski radio.