Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Teška maslinarska godina

18.01.2012. 23:00
Teška maslinarska godina


Ne vjerujem da će pristići više uzoraka zbog maslinarske godine koja je bila iznimno teška, kaže Benito Pucar
Do sada je na Dane masline prijavljeno 50 uzoraka maslinovog ulja iz Zadarske županije. Prijave su počele prošlog tjedna i trajat će do 31. siječnja. U Udruzi tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, koja organizira događaj, očekuju da će ove godine na ocjenjivanje pristići 150 do 200 uzoraka s prostora svih jadranskih županija.
– Ne vjerujem da će pristići više uzoraka zbog maslinarske godine koja je bila iznimno teška za maslinare i uljare, kaže predsjednik Udruge tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije Benito Pucar.
Ovogodišnji Dani masline održat će se u sklopu Dana Zadarske županije 14. travnja u ŠC Višnjik. Trajat će jedan dan tijekom kojeg će biti održan maslinarski sajam i predavanja renomiranih stručnjaka iz područja maslinarstva i uljarstva te poznatih maslinara. Za analizu je potrebno dostaviti po 0,5 litara uzorka maslinovog ulja u dvije tamne boce. Za svaki uzorak plaća se kotizacija od 150 kuna. Kemijska analiza obavit će se u akreditiranom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, a senzorsku će obaviti ovlašteni s prostora Zadarske županije.