Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Poličniku podignut “Most slobode”

Autor: Velimir Brkić

18.01.2013. 23:00
U Poličniku podignut “Most slobode”

Foto: Velimir BRKIĆ



Prije dvadeset godina 22. siječnja 1993. započela je jedna od najuspješnijih oslobodilačkih operacija HV-a, operacija Maslenica, koja je predstavljala i svojevrsnu prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata, u uvodnom slovu je rekao Nediljko Stanić, ravnatelj OŠ Poličnik, istaknuvši kako učenici trebaju biti ponosni na hrvatske branitelje za darovanu slobodu


Sveobuhvatno, višednevno obilježavanje 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica započelo je u Poličniku. Riječ je o dvostrukoj manifestaciji pod jedinstvenim nazivom “Most slobode”, 326. milenijskoj fotografiji Šime Strikomana i malonogometnom turniru učenika Osnovnih škola Zadarske županije – Starigrad, Jasenice, Posedarje, Škabrnja, Zemunik, Sukošan, Bibinje i Poličnik.
O akciji Maslenica
– Veličanstvena akcija Maslenica je hrvatskom narodu vratila ponos, dostojanstvo i nadu u skoro oslobađanje svih okupiranih područja, kazala je Nevena Ramić, dragovoljka Domovinskog rata iz Poličnika.
Manifestaciju su obilježile i pune tribine školske sportske dvorane te oko 200 učenika osnovnih škola, trenera, učitelja i ravnatelja, a uspješno je provedena uz pomoć Nine Kovačević, Ive Marinović i Gorana Šarića te pod budnim okom Nediljka Stanića, ravnatelja OŠ Poličnik.
– Prije dvadeset godina 22. siječnja 1993. započela je jedna od najuspješnijih oslobodilačkih operacija HV-a, operacija Maslenica, koja je predstavljala i svojevrsnu prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata, u uvodnom slovu je rekao Nediljko Stanić, ravnatelj OŠ Poličnik, istaknuvši kako učenici trebaju biti ponosni na hrvatske branitelje za darovanu slobodu.
– Mi danas imamo svetu zadaću prenositi istinu o Domovinskom ratu, sutra je vi prenosite svojoj djeci, od koljena na koljeno, poručio je Stanić.
Svojom nazočnošću manifestaciju je uveličao general bojnik u mirovini Rajko Rakić, časnik hrvatske vojske koji je najduže vrijeme proveo surađujući neposredno s generalom Antom Gotovinom, kao njegov operativni časnik i planer.
– Od oslobađanja nepravedno optuženih generala Gotovine i Markača još smo u slavlju i zanosu, kazao je general Rakić, planer VRA Maslenica.
Operacija Maslenica je, rekao je Rakić, prva veća oslobodilačka akcija Hrvatske vojske, pripremljena u potpunoj tajnosti, a glavne ciljeve operacije postrojbe HV-a i policije ostvarile su za svega 72 sata, oslobodivši 92 četvorna kilometra hrvatskog teritorija, što je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom.
– General Gotovina, zapovjednik Operativne zone Split, stalno je govorio da želi ‘čistu pobjedu’. Glavni ciljevi operacije ostvareni napadima su postignuti, ali zbog pritiska međunarodne zajednice i prijetnji sankcijama 25. siječnja je zaustavljeno napredovanje hrvatskih oslobodilačkih snaga nadomak Obrovca i Benkovca, naglasio je.
Dvodnevni turnir
Prethodno je fotograf Šime Strikoman s vrha dvorane pomoću velike skele snimio 326. milenijsku fotografiju Most slobode. Statisti su bili učenici osam osnovnih škola.
– Malonogometni turnir se odigravao u dva dana. Kako je bilo osam momčadi svaka je odigrala dvije utakmice s različitim momčadima. Utakmice se igraju dva puta 10 minuta, objasnili su nogometni suci Elvis Čulina i Ivan Zdrilić.
Nije bilo lako Mireli Dragoslavić, profesorici tjelesne i zdravstvene kulture jer je ždrijeb u drugoj utakmici suprotstavio škole Starigrad i Škabrnju, ništa neobično da Dragoslavić nije trenerica, učiteljica u obje škole.
– Najbolje je ovdje u publici, vođenje ekipa sam prepustila drugima, kazala je Mirela. U prvom poluvremenu Starigrađani su dobro parirali, imali čak dvije vratnice, međutim, u drugom poluvremenu Škabrnjancima se osmjehnula sreća.
U odigrana dva kola svih šest bodova su osvojili Škabrnjanci i Sukošanci, dok su osnovci iz Poličnika osvojili četiri boda. Za prvaka prve manifestacije “Most slobode” odlučivala je gol razlika.
Šampion je OŠ Vladimir Nazor Škabrnja, drugoplasirana je OŠ Sukošan, treće mjesto osvojila je OŠ Poličnik. Najbolji strijelac sa čak sedam zgoditaka je Luka Zdrilić, malonogometaš škole iz Poličnika.
Pehare kapetanima najbolje plasiranim momčadima i najboljem strijelcu su pored generala Rajka Rakića i bojovnice Nevene Ramić uručili Ivan Šimunić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, te Branko Zdrilić, predsjednik UHDDR Poličnik.