Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatskim žrtvama se poklonio i načelnik srpske nacionalnosti

18.01.2014. 23:00
Hrvatskim žrtvama se poklonio i načelnik srpske nacionalnosti


U zaseoku Šašići u Erveniku, nedaleko od Knina, pripadnici tzv. »krajinske milicije« su prije 22 godine, 18. siječnja 1992., zvjerski pobili i potom u podrumu kuće zapalili četveročlanu obitelj Čengić, 39-godišnjeg oca Dragu, 32-godišnju majku Nevenku i njihovo dvoje malodobne djece, 11-godišnjeg Slobodana i 5-godišnjeg Gorana.
Na mjesnom groblju održana je komemoracija, molitva odrješenja, položeni su  vijenci i zapaljene svijeće na grobnici i na mjestu stravičnog zločina nad hrvatskim civilima. Izaslanstvo Benkovca su predvodili gradonačelnik Branko Kutija te dogradonačelnici Svemir Vrsaljko i Frane Tokić, a izaslanstvo Grada Knina dogradonačelnik Nikola Blažević i predsjednik Vijeća Marinko Tokmakčija.
Po prvi puta se uopće hrvatskim civilnim žrtvama na mjesnom groblju Sv. Nikole službeno poklonio i predstavnik srpske nacionalnosti Predrag Burza, načelnik Općine Ervenik (Ervenik, Mokro polje, Oton, Pađene, Radučić).
– U ime Općine Ervenik i u svoje ime primite sućut i izraze osude za počinjen zločin. Neka ova velika tragedija bude pouka za sve nas, rekao je načelnik Burza braći Čengić, Vladi i Ivanu. Zbog načetog zdravlja vremešni roditelji, otac Josip i majka Mare, bili su u kući u Kninu.
Žrtvama su se poklonila izaslanstva benkovačkog UHDDR-a predvođeni predsjednikom Nedjeljkom Gendom, HVIDR-a Benkovac s predsjednikom Miloradom Guzićem i županijska Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata s predsjednicom Ljubicom Krcić, te nekoliko branitelja iz Ervenika i Knina. Molitvu odrješenja je predvodio don Ivan Perković, vikar iz Knina.