Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Maslenica je otvorila vrata konačnoj pobjedi

18.01.2014. 23:00
Maslenica je otvorila vrata konačnoj pobjedi


Tjedan u kojem se obilježava 21. obljetnica Vojnoredarstvene operacije Maslenica započeo je jučer polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Murvici, Islamu Latinskom, Slivnici Gornjoj i Posedarju.
Počast poginulim hrvatskim braniteljima, ali i svim žrtvama Domovinskog rata odao je zadarski župan Stipe Zrilić sa svojim zamjenicima Rudolfom Dvorskim i Božidarom Longinom te predstavnicima općinskih vlasti na onim područjima gdje se prije 21 godinu vodila prva velika oslobodilačka operacija u Domovinskom ratu. Isto su učinili i mnogobrojni sudionici operacije Maslenica, predstavnici braniteljskih udruga, roditelji i rodbina poginulih branitelja prisjećajući se ranih jutarnji sati 22. siječnja 1993. kad je započela prekretnica u Domovinskom ratu.
Načelnik Općine Posedarje Ivica Zurak je na prigodnoj svečanosti u Osnovnoj školi Posedarje rekao je da je u 72 sata Hrvatska vojska oslobodila 92 kilometara četvornih okupiranog zadarskog zaleđa, deblokirala Novsko ždrilo omogućivši ponovno spajanje hrvatskog juga i sjevera i osvojila zrakoplovnu bazu Zemunik. Akcija Maslenica je jedan od najvažnijih povjesnih događaja ovog kraja u kojem su u prvih pet dana akcije, poginula 18 i ranjena 152 hrvatska branitelja.
Maslenica je jučer obilježena i maratonom od Jasenica do Novigrada mjesta na kojima su se vodile teške borbe za oslobađanje zadarskog zaleđa.