Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sjećanje na Matu koji je svijetom pješačio 19 godina

18.01.2014. 23:00
Sjećanje na Matu koji je svijetom pješačio 19 godina


U povodu Dana Grada Biograda na Moru i nebeske zaštitnice sv. Stošije u Gradskoj knjižnici je održana promocija knjige »Ja, Mate Svjetski« autora Stipe Božića. Tražilo se mjesto više.
Mate Svjetski, odnosno Mate Šimunović, pješice je putovao svijetom 19 godina, proputovao 70 država svijeta na pet kontinenata prešavši 360 tisuća kilometara, posjetivši na tisuće otoka i otočića po Indijskom i Tihom oceanu. Putovanja su trajala od 1928. do 1947. godine.
Nadimak Svjetski najbolje ilustrira razmjere jednoga životnog pothvata koji je bio i ostao bez premca, u prigodnom slovu je kazala prof. Jelka Sipina, ravnateljica Gradske knjižnice.
Iz sačuvanih se zapisa vidi kako Mati Šimunoviću danas nema ravnoga pustolova, a fotografije koje je snimio svjedoče o svijetu kakvog više nema.
– Srećom nije zaboravljen ponajviše zahvaljujući Stipi Božiću, velikom alpinistu koji se dvaput popeo na Mount Everest, putopiscu, snimatelju dokumentaraca, uvaženom članu Hrvatske gorske službe spašavanja i što sve ne, naglasila je prof. Sipina.
Poznati putnik, alpinist i snimatelj Stipe Božić, napravio je i film o najvećem svjetskom putniku svih vremena.
– Matin pothvat doista je fascinantan, a broj prijeđenih kilometara i sam način putovanja smješta ga među najveće globtrotere njegova vremena, rekao je Stipe Božić.
Mate Šimunović je iz rodnog sela Stilja kod Vrgorca na putovanje krenuo 1928. godine, a vratio se 1947. Punih jedanaest godina s Matom je putovao i njegov pas vučjak Globus koji je nakon 11 godina uginuo na Sumatri, pa je Mate put po Dalekom istoku nastavio sam.
– Bio je to uistinu pionirski podvig, hrabro koračanje nepoznatim i nerijetko divljim krajevima, govori Božić.