Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kalmeta želi graditi stanove za sveučilišne profesore, liječnike, sportaše…

18.01.2017. 23:00
Kalmeta želi graditi stanove za sveučilišne profesore, liječnike, sportaše…


Obnovljena i modernizirana Kneževa palača svečano će biti otvorena 10. veljače. Iako će o tome detaljnije biti riječi na tiskovnoj konferenciji prije svečanog otvorenja, riječ je o jednom od prvih deset projekata, financiranih iz strukturnih fondova EU u visini 35 milijuna kuna za koji je Grad Zadar izdvojio 6 milijuna kuna, najavio je na prvom ovogodišnjem kolegiju zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.
Kalmeta je rekao da će “unatoč optužbama koje su sijevale na sjednicama gradskog vijeća, činjenici da je prvi izvođač radova kolabrirao, na čemu su neki htjeli ubrati jeftine političke poene, Kneževa palača biti izgrađena prije roka i ispod ugovorene cijene”.
– Nema te izložbe na svijetu, niti tog koncerta, kojeg ne možemo organizirati u Kneževoj palači. Zato će otvaranje pratiti desetodnevni program, kao proslava svih zadarskih kulturnih institucija, među kojima će biti i svjetskih umjetničkih imena, rekao je Kalmeta, ne odajući tko će to uveličati otvaranje Kneževe palače.
Kalmeta je najavio i potpisivanje ugovora za izgradnju podvožnjaka ispod rulnice Zračne luke Zadar u ponedjeljak. Podvožnjak će koštati 26 milijuna kuna, a njime će Zemunik Donji biti povezan sa Zadrom s tri strane. Kalmetina je to zadovoljština za koju se zalagao još dok je bio ministar, ali je “odapeo strelice” prema SDP-ovoj vladi jer nije htjela ovaj projekt.
Grad Zadar će pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja za dopunu Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Naime, 55 posto sredstava od prodaje stanova ide u državni proračun, a preostalih 45 posto zadržava prodavatelj za rješavanje stambenih pitanja socijalno ugroženih osoba, isplatu vlasnicima stanova i osiguranje stanova nositeljima stanarskog prava. Kalmeta želi proširiti namjenu prikupljenih sredstava na tzv. ciljanu skupinu građana u koje spadaju deficitarni kadrovi: sveučilišni profesori, liječnici, sportski i kulturni izvrsnici. To bi bilo vrlo važno za mlade obitelji, a smanjilo bi se i iseljavanje, smatra Kalmeta.
Pročelnica Ureda Grada Zadra Mirjana Zubčić rekla je kako je Grad Zadar od MORH-a dobio jednu od dvije predviđene parcele na Crvenim kućama gdje su trebali niknuti stanovi za potrebe vojnih osoba. Nakon što Ministarstvo državne imovine provede postupak, krenulo bi se u izgradnju 70-ak stanova POS-a za koje, barem po gradskim anketama, vlada veliko zanimanje među građanima Zadra. Očekuje se, kaže Mirjana Zubčić, da će projekt biti gotov do ljeta, a na jesen bi trebala početi gradnja. Cijelo područje je urbanizirano, a samo u komunalnu infrastrukturu Crvenih kuća Grad Zadar je potrošio oko 17 milijuna kuna.