Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ima (li) goriva i bez Ine

Autor: Šime Ćurko

18.02.2010. 23:00
Ima (li) goriva i bez Ine

Foto: Filip BRALA



U Gospiću mogu biti sretni dok imaju Zadar jer se za mlade snage ne trebaju brinuti. Na Višnjiku ih uvijek mogu pronaći i – kupiti
Jedan je kolega u najavi utakmice četvrtfinala Kupa Ružice Meglaj Rimac između Zadra i Gospića glasno razmišljao i došao do zaključka da je Gospić angažirao Inu Marin jer se bojao da ne bi slučajno ispao iz natjecanja koje je lani osvojio. I stvarno, čudne su te relacije Gospić – Zadar u posljednje dvije godine. Čak pet Zadranki igra u Gospiću pa bi se taj klub mogao nazvati i Zadar II. Samo što bi u ovom slučaju “druga ekipa” bila kvalitetnija od prve.
U Gospiću očito imaju novca za kupnju svih (ili makar većine) igračica koje su im u Zadru zanimljive pa smo tako u jednom trenutku pomislili da bi i Ivana Blažević mogla sjesti u autobus nakon utakmice i krenuti put Gospića. Blažević je maestralno igrala u prvih 20 minuta, od 26 zadarskih koševa zabila je 14 i ne vjerujemo da se odgovorni u Gospiću nisu zapitali “kako nam je ova promakla”. No, šalu na stranu (tko zna, možda i nije šala), iako je Blažević još jednom potvrdila svoj veliki potencijal i ne bi nas začudilo da i ona uskoro krene u jaču sredinu. Možda, recimo, Gospić.
Tržišna logika
Nažalost ili na čast trenerima koji su formirali te igračice, Zadar se u srijedu borio protiv – Zadra, odnosno protiv ekipe u kojoj su okosnica djevojke koje su karijeru počele u Zadru. Istina, Gospić još nema pravi zadarski potpis jer se Marija Vrsaljko oporavlja od operacije koljena, Ina Marin nije imala pravo nastupa, a Martina Gambiraža se tek vratila ozbiljnoj košarci nakon što je i ona morala na operaciju koljena. Zato je Ivana Jurčević odradila pravi posao za Gospić.
Kako je Zadar igrao u prve dvije četvrtine pomislili smo što bi bilo da je Marin ostala i da je Zadar u tom trenutku imao Ivu Borović. Ajde, recimo i jednu od sestara Vrsaljko. Veliko je pitanje kako bi onakav Gospić, koji ima svih 17 pobjeda u regionalnoj ligi, prošao na Višnjiku. Veliko pitanje. Ali, realnost je malo drugačija, iz Zadra najbolje i dalje odlaze, danas u Gospić, jučer u Šibenik, a sutra – tko zna. Dvoboj s Gospićem pokazao je svu težinu trenutka u kojem živi zadarska ženska košarka. S jedne strane sjajni uvjeti za rad na Višnjiku i stalna formacija kvalitetnog domaćeg kadra, a na drugoj strani nemogućnost zadržavanja nijedne igračice koja se po bilo kojoj karakteristici izdvaja iznad prosjeka. I zato u Gospiću mogu biti sretni dok imaju Zadar jer se za mlade snage ne trebaju brinuti. U Zadru ih uvijek mogu pronaći i – kupiti. Tako je to valjda u svijetu koji razmišlja tržišnom logikom.
Liga za ostanak
Pred Zadrom je nakon Kupa Liga za ostanak. Sedam pobjeda od mogućih deset lijep su kapital pred nastavak sezone. Ali, oprez. Ždrijeb je ponudio dva uzastopna gostovanja na početku. Najprije Požega, pa Pula. S jednom pobjedom iz te dvije utakmice, Zadar bi napravio veliki posao. Možebitnim porazima ulazi u kritičnu zonu, premda je bodovna zaliha tolika da nema mjesta panici. Ipak, pitanje je kako će Zadar dalje bez Marin, jedine igračice na čiji se vanjski šut ekipa Marije Mazije mogla osloniti.
– Sigurno ćemo imati problema s vanjskim šutom. Pokušat ćemo u tom segmentu izvući više od Erslan i Jeričević te Meštrović, koja ima velikih poteškoća s realizacijom i to već duže vremena. Teško je osloniti se samo na napadački učinak pod košem i zato ovih dana najviše radimo na vanjskoj liniji – kaže Marija Mazija koja potencijalne probleme vidi ih u elementarnim stvarima poput – dodavanja.
– Protiv Gospića je bilo previše pogrešnih dodavanja nakon kojih smo primili i neke lake koševe. Osim toga ne smijemo dopusti da igra samo igračica kod koje je lopta, a da ostale stoje. Na trenutke smo igrali previše statično.
Eto, tako je Mazija percipirala s čime bi Zadar mogao imati problema u Ligi za ostanak. Sada te nedostatke Mazija treba otkloniti ili makar ublažiti kako se dosad ostvareno ne bi olako ispustilo. Praksa iz prijašnjih sezona govori da je Zadar uvijek znao potegnuti kad je bilo najteže i od tuda razlog i optimizmu na Višnjiku da će i nakon Ine biti – goriva.


Sutra liga za ostanak


Poznat je izgled ljestvice Lige za ostanak u koju šest ekipa prenose međusobne rezultate iz prvih 14 kola. Razlika od ljestvice nakon 14. kola je ta što su izbrisani rezultati sa Studenac Omišem i Croatijom 2006, klubovima koji su izborili ulazak u Ligu za prvaka. Tako je Zadar ostao s jednom pobjedom manje, odnosno ukupno ima sedam pobjeda (Pula 2, Agram 2, Trešnjevka 2, Split) i tri poraza (Požega 2, Split).
Raspored 1. kola Lige za ostanak (20. veljače): Plamen Požega – Zadar (20.2, 20 sati) Agram – Pula, Split – Trešnjevka.
!,<!,<!,<!,<!,< Split 10 7 3 820:642 17
Zadar 10 7 3 738:622 17
Plamen Požega 10 7 3 697:657 17
Biska Pula 10 5 5 646:657 15
Agram 10 4 6 727:695 14
Trešnjevka 10 0 10 456:811 10




 


Šuterski trening Jurčević


Ivana Jurčević (rođena Puzar) nije imala previše samilosti prema matičnom klubu. Najprije je svojim ubačajima držala Gospić “iznad vode” u prvoj fazi utakmice da bi u 18. minuti, kada se Zadar približio na minus tri (24:27), pogodila dvije vezane trice. Ukupno je Jurčević ubacila 24 koša, za tri je gađala 6-9, za dva 3-5, a uspjela je upisati i pet skokova. Ono što je promašila bilo je uglavnom u početku utakmice, valjda dok se nije privikla da Višnjik nisu Jazine.