Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

‘Izvorno hrvatsko’

Autor: Ante Rogić

18.02.2010. 23:00
‘Izvorno hrvatsko’

Foto: Filip BRALA



U organizaciji ‘Školske knjige’ iz Zagreba u srijedu je u Gradskoj knjižnici Zadar još jednom gostovala Željka Horvat-Vukelja. Povod njenom posjetu GKZD je obilježavanje 55 godina izlaska ‘Modre laste’, te je ona napravila jedan presjek kroz 55 godina postojanja ovog kultnog školskog lista uz koji su odrastale i odrastaju generacije naših učenika.
– List je u samom početku nosio naziv ‘Djeca za djecu’, a pokrenut je u jednoj školi u blizini zgrade HRT-a. Ubrzo su za list počeli pisati i odrasli, te se ime lista nije moglo održati, budući da nisu više samo djeca pisala za djecu. Priređen je natječaj na koji su pristizala razna imena. Jedna djevojčica predložila je ime ‘Plava lasta’, međutim budući da je posojao ‘Plavi vjesnik’ to nije bilo moguće. I tako je list dobio ime ‘Modra lasta’, kazala je Horvat-Vukelja. U Modroj lasti pisale su brojne poznate osobe, još kao djeca, od premijerke Jadranke Kosor, preko Željke Ogreste, Tanje Torbarine, Vesne Pusić, Rajka Dujmića, Hrvoja Hribara, Vjekoslave Huljić…
– Zadatak Modre laste je da povezuje ljude. Osobitost je da idemo na teren, među ljude, u izravni kontakt s djecom, kazala je Horvat-Vukelja. Istaknula je kako je Modra Lasta od samog početka bila posebna.
– U svom tihom djelovanju bili smo uvijek pomalo avangardni. Godine 1958. prvi put je u Modroj lasti objavljen strip, što u to vrijeme nije bilo baš odobravajuće, kazala je Horvat-Vukelja dodajući kako su u Modroj lasti prvi počeli i s anegdotama. Ističe mnoge poučne sadržaje ovog lista, počevši od anegdota do nagradnih kvizova iz povijesti, gdje se djecu, preko popularnih glumaca, pokušava zainteresirati za povijest, pogotovo one koji ju ne vole. Također, istaknula je i didaktičke postere, kao i one zabavne, koji su jako zanimljivi djeci.
U Modroj lasti često su prisutni radovi učenika zadarskih škola. Tako se u posljednjem broju nalaze radovi djece iz OŠ Petra Preradovića, a Horvat-Vukelja je istaknula i reportažu o Veslačkom klubu Jadran, koju su napravili učenici OŠ Šime Budinića.
Modra lasta od 2009. nosi oznaku Izvorno hrvatsko.