Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Maestro dva puta pozvan na bis

Autor: Ante Rogić

18.02.2010. 23:00
Maestro dva puta pozvan na bis


U sezoni u kojoj se obilježavaju brojne obljetnice produkcija klasične glazbe Hrvatskog narodnog kazališta Zadar ponudila je svojim posjetiteljima koncert pod nazivom “Chopinove čarolije”. Koncert na glasoviru, povodom 200. obljetnice rođenja Frederica Francoisa Chopina, izveo je Vladimir Krpan, jedan od naših najpoznatijih pijanista. Krpan je diplomirao u razredu Svetislava Stančića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, magistrirao na Accademiji di S. Cecilia u Rimu u razredu Carla Zecchija, studirao je kod Guida Agostija komornu glazbu u Rimu i klavir u Sieni, muzikologiju kod Luigija Ronge na Rimskom sveučilištu, usavršavao se kod Renza Silvestrija na Konzervatoriju di S. Cecilia u Rimu, a potom niz godina kod Artua Benedettija Michelangelija u Arezzu, Sieni, Bergamu i Luganu.
Vladimir Krpan jedan je od najvećih hrvatskih interpreta. Utemeljitelj je klavirskog odjela Visoke muzičke škole u Skopju 1968., a od 1971. predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je odgojio nekoliko naraštaja izuzetnih mladih pijanista.
Djelovanje mu je usmjereno prema unapređenju nastavnog plana i programa na matičnoj ustanovi, s naglaskom na tehničkom, tonskom, pedalizacijskom i repertoarnom pomaku, pri čemu kombinira najbolju tradiciju tzv. Stančićeve Zagrebačke glasovirske škole i bogato nasljeđe talijanske pijanističke škole, posebno Michelangelieve.
U njegovu djelovanju osobno mjesto zauzimaju skladbe hrvatskih skladatelja, a standardni klasični repertoar nerijetko slaže u neobične stilske cjeline.
Surađivao je s brojnim glasovitim dirigentima te gostovao u svim hrvatskim i europskim glazbenim središtima, a višekratno u SAD, Rusiji, zemljama Bliskog i Dalekog Istoka, Iranu, Indiji, Sjevernoj i Južnoj Koreji, Pakistanu, Turskoj i Tajlandu.
Kao član žirija, redovito sudjeluje na mnogim pijanističkim natjecanjima i drži majstorske seminare u svojoj zemlji i inozemstvu.
Večer s Vladimirom Krpanom prošla je u drugačijem ozračju negoli to inače biva na koncertima klasične glazbe, a i koncertima uopće. Osim izvrsnog koncertiranja Vladimir Krpan otkrio je odakle njegova velika ljubav prema Chopinu. Otkrio ga je relativno kasno. Na Akademiji je, pak, češće izvodio Brahmsa i Bacha, da bi na završnom koncertu izveo Chopinovu sonatu i izazvao oduševljenje.
“Morate biti dobar poznavatelj teksta, čitati između redaka. Chopinova najvažnija komponenta je glazbeno vrijeme, teško je naći srednju mjeru, ne zanemarujući formu do koje je Chopin puno držao. Pisao je mnogo ukrasnih nota, a njegove etide studenti na kolokvijima izbjegavaju, istaknuo je Krpan.
U prvom dijelu koncerta Krpan je izveo Nocturno, dvije balade i Scherzo, a potom je uslijedilo dvanaest etida. Zadarska publika maestra je dva puta pozvala na bis.
Krpan je istaknuo kako je Chopin unaprijedio klavirski izričaj, a njegove etide su pune emocija.