Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rasprava odgođena jer se svjedokinja nije pojavila

Autor: Suzana Bandić

18.02.2010. 23:00
Rasprava odgođena jer se svjedokinja nije pojavila

Foto: Filip BRALA



Neslužbeno doznajemo kako od konačne presude, kojom bi prvi slučaj seksualnog mobinga prijavljenog u Hrvatskoj trebao dobiti svoj epilog, dijeli još samo iskaz jedne svjedokinje kojoj za jučerašnju raspravu nije uspjela dostava sudskog poziva


Iza zatvorenih vrata Općinskog suda u Zadru danas je održana još jedna rasprava u slučaju seksualnog mobinga za koji dvije djelatnice trgovačkog centra Interspar terete, sada već bivšeg zamjenika voditelja centra Aleksandra Kneževića i domara Šimu Striku. 
Za razliku od dosadašnjih rasprava ona današnja trajala je vrlo kratko, a nastavit će se točno za sedam dana, odnosno 27. veljače, kada bi trebali biti provedeni i posljednji dokazi u ovom postupku. Neslužbeno doznajemo kako od konačne presude, kojom bi prvi slučaj seksualnog mobinga prijavljenog u Hrvatskoj trebao dobiti svoj epilog, dijeli još samo iskaz jedne svjedokinje kojoj za današnju raspravu nije uspjela dostava sudskog poziva.
Ni Julija Baljak koja tuži Kneževića, a niti Ankica Dragaš koja tuži Striku, danas nisu bile raspoložene za izjave. Kad je, pak, riječ o okrivljenicima u ovom slučaju, Šime Strika je u svom već uobičajenom stilu nešto drsko promumljao u prolazu, dok je Knežević zamolio za razumijevanje kazavši kako ne može komentirati slučaj s kojeg je isključena javnost. Na pitanja novinara o razlogu njegova otkaza u Intersparu te mislili li uistinu da je protiv njega pokrenuta medijska hajka, kako je to dan ranije navedeno u priopćenu Uprave Spara, Knežević je tek potvrdno klimnuo glavom. Međutim, ipak je kazao kako će se tijekom sliedećeg tjedna očitovati na optužbe koje su protiv njega uputili djelatnici s Odjela za prodaju mesnih proizvoda, Branko Prtenjača i Ivan Paleka.
Podsjetimo, njih su dvojica Kneževića optužili za radni mobing krajem siječnja, a nakon što im je on, posumnjavši na krađu, ponudio izvanredni raskid Ugovora o radu. Iza Kneževićeve odluke stala je Uprava Spara koja je medijima uputila priopćenje u kojemu je navedeno da su dvojica djelatnika prekršila zakon o radu, ali i 80-tak zaposlenika koji su mu potpisali peticiju podrške.
No, Paleka i Prtenjača, koji su otada na bolovanju zbog pretrpljenog stresa, kazali su kako je riječ o najobičnijom pogrešci nastaloj prilikom kucanja šifre na vagi za meso kojom je naplaćena svinjetina, a prodana teletina. Svega nekoliko dana kasnije za radni mobing je Kneževića optužio i djelatnik s Odjela prijema robe Silvano Čakarun, a istodobno je u medijima osvanula i skandalozna priča da se jedno dijete ozlijedilo na oštar predmet koji je bio u boksačkoj vreći kupljenoj u Intersparu.
Sve to bilo je za Kneževića previše pa je zatražio od Uprave Spara sporazumni raskid radnog odnosa u kojemu je kao glavni razlog naveo neizdrživ pritisak medija koji su ga pišući o svim tim slučajevima doveli u situaciju da više nije bio u mogućnosti kvalitetno obavljati posao.
S druge strane, u sličnoj se situaciji nedavno našla i Julija Baljak koja se nakon povratka s bolovanja na posao morala suočiti s činjenicom da joj je Knežević još uvijek šef, i da je s njim još uvijek u sudskom sporu.