Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kvadratni metar već od 69 lipa

18.02.2011. 23:00
Kvadratni metar već od 69 lipa


Svi mi koji smo u posjedu smo obradovani. Dobit ćemo mogućnost da u trajno vlasništvo dobijemo zemljište po iznimno povoljnim uvjetima. Otvara se mogućnost za još ozbiljnije bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom. Nije za zanemariti činjenicu da ćemo lakše pričati s bankama kad budemo imali zemljište jedan kroz jedan u svom vlasništvu. Otvorit će se mogućnosti za dobivanje kredita i ulaganje u nove investicije, kaže Tomislav Glavić, dopredsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin


Grad Benkovac  stvara preduvjete  za prodaju 740  hektara poljoprivrednog zemljišta u Nadinu,  Baštici i Smilčiću. Riječ je o  zemljištu kojeg sada najvećim  dijelom koriste domaći poljoprivrednici na temelju  ugovora o zakupu na dvadeset i pet godina koji su  potpisani još 2005. i 2006.  godine s Gradom, kako kaže  pročelnik Upravnog odjela za  gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Benkovca  Željko Katuša.
– Da bi uopće krenuli u  priču o prodaji zemljišta potrebno je prethodno napraviti  parcelaciju zemljišta. To je  osobito nužno tamo gdje su  naprimjer na jednu parcelu  od 10 hektara pristigle zajedničke ponude. Kad parcelacijski elaborati budu gotovi upućujemo ih Ministarstvu poljoprivrede, točnije  Agenciji za poljoprivredno  zemljište koja treba dati suglasnost na njih. Nakon toga  elaborate treba provesti kroz  katastar, zatim Gradsko vijeće Benkovca donosi odluku  o prodaji zemljišta i kreće se u  raspisivanje natječaja. Grad  izabire najpovoljnije ponuditelje nakon čega njihov izbor  treba odobriti Ministarstvo i  naposljetku slijedi potpisivanje ugovora. Nadamo se da će  natječaj biti raspisan do ljeta,  a cijela procedura završena  do kraja godine, kaže Katuša.
Popust od 20 posto
Početna cijena zemljišta  koje se na katastru vodi kao  oranica ili višegodišnji nasad  bit će 6.880 kuna po hektaru,  a ona je određena pravilnikom koji je donio ministar  poljoprivrede. Prilikom davanja ponude ona ne smije biti  duplo veća od početne cijene.
– Ljudi će imati mogućnost  jednokratne otplate pri čemu  ostvaruju popust od 20 posto.  Oni koji to nisu u mogućnosti  ili ne žele mogu se odlučiti na  varijantu otplate do 15 godina, kaže Katuša.
Raspisivanjem natječaja  otvorit će se teoretska mogućnost da zemlju kupi netko  tko nije potpisao ugovor o  zakupu s Gradom Benkovcem. Ipak zakupnici neće  imati nikakvih problema te  neće izgubiti do sada uložena  sredstva u podizanje nasada.
– Njihova investicija je  zaštićena. Ako do takvog  slučajeva dođe, kupac u posjed može ući tek nakon što  istekne ugovor o zakupu.  Ugovor o zakupu ostaje na  snazi, samo što zakupnik više  neće plaćati zakupninu Gradu Benkovcu nego kupcu i to  u onom iznosu koji je  određen ugovorom s Gradom  Benkovcem, kaže Katuša.
 Zemlja za djecu
Vijest da će Grad Benkovac omogućiti kupnju zemlje  odlično je primljena među  dosadašnjim zakupnicima.
– Svi mi koji smo u posjedu  smo obradovani. Dobit ćemo  mogućnost da u trajno vlasništvo dobijemo zemljište po  iznimno povoljnim uvjetima.  Otvara se mogućnost za još  ozbiljnije bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom. Nas  120 u Nadinu smo potpisali  ugovore za zakup na 25 godina prije pet godina. Neki  još nisu krenuli u podizanje  novih vinograda i već su razmišljali je li to uopće isplativo  s obzirom da ugovor ističe za  dvadeset godina. Sada ljudi  drugačije razmišljaju, a i zemlja će se kupiti za djecu u  budućnosti. Nije za zanemariti činjenicu da ćemo lakše  pričati s bankama kad budemo imali zemljište jedan  kroz jedan u svom vlasništvu.  Otvorit će se mogućnosti za  dobivanje kredita i ulaganje u  nove investicije, kaže Tomislav Glavić, dopredsjednik  Udruge vinogradara i vinara  Nadin.


217 hektara na dvadesetogodišnji zakup




U ponedjeljak će u Gradu Benkovcu biti održano potpisivanje 19  ugovora o zakupu 217 hektara poljoprivrednog zemljišta na 20 godina.  Poljoprivredno zemljište nalazi se u katastarskim općinama Biljane  Donje, Biljane Gornje, Nadin, Ceranje i Kolarina.