Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Michelle Obama, Susan Rice, Oprah Winfrey… – žene koje imaju moć

18.02.2011. 23:00
Michelle Obama, Susan Rice, Oprah  Winfrey… – žene koje imaju moć


Zadar je jučer posjetio američki profesor, stipendist Fulbright-a, gost profesor  Sveučilišta u Zagrebu i profesor  geografije na University of Teksas, Leo Zonn. U Zadru je profesor Zonn, u Multimedijalnoj  dvorani Gradske knjižnice Zadar, održao zanimljivo predavanje pod nazivom “Utjecajne  Afroamerikanke u SAD”  u  sklopu manifestacije “Black  History Month”. Predavanje je  održano u organizaciji Američkog kutka Gradske knjižnice  Zadar, a bilo je namijenjeno  zadarskim srednjoškolcima.
Cijelo predavanje održano je  na engleskom jeziku iako se  profesor Zonn pohvalio i s poznavanjem nekoliko osnovnih riječi hrvatskog jezika. Našalivši  se kako je u Zadar stigao iz  Teksasa kako bi pobjegao od  vrućine predavanje je započelo  u šaljivom i vedrom tonu. Prije  samog prelaska na temu, Zonn  je rekao nešto i o sebi, istaknuvši kako je rođen i odrastao u  Los Angelesu i kako do 21 godine života u predgrađu nije  vidio niti upoznao ni jednog  Afroamerikanca. Naglasio je  kako je cilj predavanja, i njegova osobna želja, osloboditi  slušatelje nekih stereotipa poput onih da su sve crne žene  siromašne ili da dolaze iz razorenih obitelji. Također je istaknuo da iako je predavanje  organizirano u sklopu manifestacije “Black History Month” on  neće govoriti o povijesti nego o  utjecajnim Afroamerikankama  danas.
– Ono što te žene danas rade  nadilazi rasno pitanje, one govore ne samo o rasama, nego   onome s čime se većina ljudi  može identificirati, nečem transcedentalnom. Danas idemo  prema nečemu što se zove Post-rasna Amerika, iako mnogi  vjeruju tako, ona nije nastala  izborom Obame za predsjednika, ali ove žene nas vode prema tom cilju. Svima njima zajedničko je da rade nešto što  doprinosi američkom društvu,a  da od toga za sebe nemaju nikakvu materijalnu korist, rekao  je u uvodu predavanja profesor  Zonn.
Na pitanje što misle tko je  najutjecajnija Afroamerikanka  iz publike je, očekivano, stigao  odgovor Oprah, no na prvo  mjesto ipak je zasjela prva dama Amerike Michelle Obama.  U njezinom društvu našle su se  i Susan Rice, Oprah Winfrey,  Ursula Burns i druge poznate i  manje poznate Afroamerikanke. O svakoj od ovih žena Zonn  je rekao nešto kratko o biografiji, a zatim istaknuo njihove  najvažnije doprinose razvoju  američkog društva i to doprinose rješavanja pitanja općih  problema s kojima se društvo  susreće.