Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

(Ne)uspjeh novih subvencija

18.02.2011. 23:00
(Ne)uspjeh novih subvencija


Mislim da je najveći problem u previsokim kamatama banaka. Naime, dok one ne spuste kamate mislim da se neće mnogo toga promijeniti na tržištu nekretnina. A što se tiče Vladinih poticaja za kupovinu nekretnina mislim da ni ovaj put neće postići veći uspjeh, rekao je Ivan Hromin iz Mareta nekretnina


Vlada subvencioniranjem kamata za kredit želi  potaknuti kupovinu nekretnina i pokrenuti to tržište, koje  je posljednjih mjeseci “uspavano”. U vremenu kad mnogi  građani nemaju za kruh 1.900  eura za kvadrat stana mnogima se čini kao znanstvena  fantastika.
Iz nekoliko zadarskih agencija nekretnina potvrdili su  nam da je tijekom 2010. godine zabilježen 30 do 50 posto  manji promet nekretninama  nego u 2009. godini. I ova  godina nije počela obećavajuće, ali, kažu iz agencija, siječanj je uvijek loš za prodaju  nekretnina. U drugoj polovini  godine očekuju bolju situaciju na tržištu i porast  prometa nekretninama.
Vladin model
 – Mislim da je najveći  problem u previsokim  kamatama banaka. Naime, dok one ne spuste  kamate mislim da se neće  mnogo toga promijeniti  na tržištu nekretnina. A  što se tiče Vladinih poticaja za kupovinu nekretnina mislim da ni  ovaj put neće postići veći  uspjeh, rekao je Ivan  Hromin iz Mareta nekretnina. Dodao je da je  Vlada i prošle godine  imala sličnu ideju poticanja kupovine stanova  koja nije uspjela, a misli  da ista sudbina čeka i ovu  ideju.
U agenciji za nekretnine Adriatic riviera  smatraju da će subvencije  i reforma biti “uspješne”  za samu Vladu, budući  da ovim poticajima i modelima subvencioniranja pri  kupnji stanova čine uslugu  sebi, jer će na prodaju biti  tisuću stanova iz ponude  APN-a, odnosno državnih  stanova. Sam poticaj, smatraju u agenciji, tj. model 1  Vlade, točnije fiksna kamata  od 4.95 posto na period od  četiri godine, gdje će Vlada  subvencionirati iznos polovine kredita, plaća se iz  državnog proračuna, čime  novcem poreznih obveznika  financiraju i banke i sebe, a  nikako tu veliku korist nemaju sami kupci, odnosno  građani.
 – Previše je praznih i preskupih stanova u ponudi, tako  da ne vidim veliku korist  ovih poticaja, a opet, tko će  garantirati da sljedeća vlast  isti ovaj poticaj neće promijeniti. Smatramo da se  ovim modelima može potaknuti prodaja, ponavljam,  državnih stanova iz ponude  APN-a, a ne vjerujem da bi  se potaknula prodaja nekretnina privatnih investitora i  graditelja koji su već prenapuhali svoje cijene, kažu u  agenciji.
Zaletjeli se u  stanogradnji
Dodali su da smatraju da  ideja o fiksnoj kamati i ograničavanju banaka s maksimalnim visinama kamata i nije  loša, no dodaju da su te kamate i dalje previsoke za naše  standarde, te i dalje smatraju  da su banke u zaštićenom položaju u kojem manipuliraju i  državom i građanima.
 – Graditelji su sada na gubitku očekivane zarade, ali na  gubitku od zarade kao takve  baš i nisu. Možda i jesu, ali  zbog toga jer su se zaletjeli u  stanogradnji koja je postala  prejaka, a kupaca nije bilo.  Trebaju se regulirati tržišne  vrijednosti nekretnina s obzirom na hrvatski standard  življenja. Luksuz je luksuz, ali  imati krov nad glavom ne spada pod isto! Pitam se i za tih  1000 stanova koje Vlada planira subvencionirati – hoće li  biti kupaca, rekli su iz agencije.
Oni smatraju da bi se situacija na tržištu nekretnina  mogla popraviti strožim  i novim uvjetima poslovanja banaka, realnijim određivanjem cijena  nekretnina (prema graditeljima), koje su oduvijek bile precijenjene u  nekim dijelovima RH,  poboljšanjem cijele gospodarske slike u Hrvatskoj, te uklanjanjem  “sivog” tržišta, koje nanosi štetu i prodavateljima i kupcima, te državnom proračunu.
 – Promet nekretninama se i danas kako-tako  pokreće, naravno u puno manjem jeku nego  prijašnjih godina, no  činjenica jest da aljkava  birokracija i današnji  uvjeti banaka, zajedno s  gospodarskom situacijom, te “oštećenim” graditeljima, katastrofalno  utječu na oporavak  tržišta. Također smatram da bi licencirane  agencije trebale biti jedine ovlaštene za kupoprodaju nekretnina, s tim da  i one budu pod puno strožim  nadzorom, te da se pridržavaju  već propisanog Zakona o prometu nekretninama. Naime,  ako se kvalitetno i po zakonu  obavlja poslovanje agencija, zadovoljni bi bili prodavatelji,  kupci i Vlada.