Dr. Nives Rittig-Beljak s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu jučer je u Gradskoj loži održala predavanje pod nazivom “Hrana i turizam”. Na samom početku predavanja kazala je da je hrana fundamentalna i univerzalna tema koja se, iako se o njoj svakodnevno razmišlja, nije uspjela uklopiti u etnologiju. Tek šezdesetih godina o hrani se počinje govoriti i pisati u udžbenicima iz povijesti.
– Etnologija je mlada znanost nastala u 19. stoljeću koja počiva na muzejskim predmetima. Hrani nije bilo mjesto u etnologiji jer je po svom sastavu potrošna, ne ostavlja trag za sobom u povijesti te ne može dobiti kataloški broj. Kao takva nije standardni muzejski izložak. Ona se pojede, teško, ju je sačuvati i ne može biti u stalnom postavu muzeja. U današnje vrijeme hrana ipak dobiva svoje mjesto u etnologiji. U Švicarskoj je tako otvoren muzej posvećen hrani, kazala je Rittig-Beljak, dodavši da je upravo u Zagrebu postavljena izložba naziva “Cvijet hrane u Hrvatskoj”.
Hrana je apsolutno najfotogeničnija u etnologiji i antropologiji.
– Za izložbu smo odabrali kulinarske gozbe jer ih je najlakše prikazati. Nismo se složili s kronologijom naseljavanja naroda na ovom području, već smo stavili naglasak na stanovnike koji su prehrambene navike i nove recepte prenosili na iduće generacije, pojasnila je Rittig-Beljak.
Cijela izložba je osmišljena kao priča jer, kako je istaknula predavačica, jedino na taj način čovjek najlakše pamti njen sadržaj. Na početku izložbe prikazani su neandertalci i njihova kuhinja. Riječ je o ljudima koji su jeli rukama, a izložba završava fast-foodom, odnosno hranom koja se, također, jede rukama. Preko jela čovjek može pročitati i upoznati razvoj civilizacije.
– O rimskoj gozbi materijale smo pronašli u spisima koji se čuvaju u Trogiru. Rimski stol predstavlja najveći doseg gastronomije u cijeloj civilizaciji. Rim je kupovao grčke robove koji su znali kuhati tako da su se mogli razmahati u kulinarstvu. U današnje vrijeme ono što bi svakako trebali uzeti iz grčkog stila kuhanja je malo začina koji hrani daje finoću i vrsnoću, odnosno jednostavnost, napomenula je predavačica dodavši da je trenutačno u svijetu hrana u trendu te bi to svakako trebalo iskoristiti u turizmu.
– Ekskluzivnost u hrani je naša velika šansa u turističkoj ponudi koju bi trebalo iskoristiti. No u praksi je to vrlo teško. Etnolozi su u nekoliko navrata pokušali prodrijeti u svijest nadležnih, no lobiji su vrlo jaki. Ponekad bi trebali bezobrazno prodrijeti i ukazati na važne činjenice kad je hrana u pitanju. U Mađarskoj su nas naučili da kad etnolog postane ministar, tek se tada svašta dobrog može napraviti, kazala je Rittig-Beljak. Turistički radnici ne bi trebali razmišljati o nadolazećoj sezoni i o onome što ona donosi na način da se gostu ponudi “što Bog da”.
Kulinarski turizam
Godine 1995. stvoren je novi pojam – kulinarski turizam – gost preko hrane može upoznati sredinu i njenu kulturu. Postoje nekoliko tipova turista. Zbiljski gastroturist posjećuje restorane gdje može upoznati svakodnevnu i autentičnu hranu mjesta gdje ljetuje. Eksperimentalni gastroturist jede isključivo u modernim restoranima s inovativnom kuhinjom. Konzervativni ili rekreativni gastronomski turist ljetuje u apartmanu gdje može kuhati i kupovati namirnice na tržnici, a uz to cijeni domaću kuhinju. Posljednji je turist koji bježi od svakodnevnog života, jede domaću hranu i pije otvorena vina u konobama, zaključila je Rittig-Beljak.
najnovije
najčitanije
Zadar
DHMZ
Danas sunčano i toplo
Zadar
Prgodan program
Makedonsko kulturno društvo Biljana upriličilo program »Ususret Uskrsu«
Košarka
NBA liga
Cleveland zadnji sudionik drugog kruga, sada ih čeka Boston
Hrvatska
BIVŠA MOSTOVKA
Marija Selak Raspudić gostovala u Nu2: Nisam zbog toga sretna, ali zabrana pobačaja nije rješenje
Nogomet
HNL
Dinamo pobijedio kod Rijeke 2-1 i pobjegao na +4
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Zadar & Županija
Velika utrka
FOTO Točno u 13 sati krenula utrka Wings for Life, 8000 sudionika trče za one koji ne mogu
Zadar
Vremeplov
FOTO Zadar postao pravo središte svijeta oldtimera
Zadar
Poseban dan