Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Smirčiću i Šolaji ukupno 12 godina zatvora, Komač oslobođen

18.02.2011. 23:00
Smirčiću i Šolaji ukupno  12 godina zatvora,  Komač oslobođen


Ivan Smirčić (39) osuđen je zbog preprodaje na pet i pol godina zatvora, dok je Zoran Šolaja koji je oko kilogram kokaina pronašao u moru uz obalu otoka Škarde i potom 400 grama prodao Smirčiću, dobio šest i pol godina zatvora


Nakon što su proglašeni krivima zbog preprodaje oko kilogram kokaina  pronađenog u moru kod otoka  Škarde, Ivan Smirčić (39) s  Ista osuđen je na pet godina i  šest mjeseci zatvora, Zoran  Šolaja (44) na šest godina i šest  mjeseci zatvora, dok je  trećeoptuženi Matej Komač  (33) oslobođen kaznene sankcije jer je svojim priznanjem  uvelike doprinio otkrivanju  cjelokupnog kaznenog djela.
Optužnicom Županijskog  državnog odvjetništva čuvaru  Zoranu Šolaji koji je koncem  2009. godine čisteći morsku  obalu otoka Škarda pronašao  oko kilogram kokaina na teret  se stavljalo da je od te količine  400 grama prodao Smirčiću  koji mu je to platio 14 tisuća  kuna i 900 eura. Prema optužnici Smirčić je taj kokain  potom preprodavao ovisnicima u Zadru, pa tako i u stanu  trećeoptuženog Komača u  Ulici sv. Vinka Paulskog, nakon čega je 8., odnosno 9.  svibnja 2010. godine kod  Smirčića pronađen ostatak  novca zarađenog prodajom  kokaina u iznosu od 2.300 kuna, 700 eura i 20 dolara te još i  22,80 grama kokaina, šest tableta metadona.
– Nedvojbeno je utvrđeno da  su Smirčić i Šolaja počinili kazneno djelo koje im tužiteljstvo  stavlja na teret, a s obzirom na  to da je kod Zorana Šolaje  istoga dana pronađen ostatak  od 601,21 grama kokaina te  450 kuna zarađenih prodajom  droge Smirčiću, Šolaju je stoga  valjalo kazniti strožom kaznenom sankcijom, odnosno godinom dana dužom kaznom  zatvora – kazao je sudac Boris  Radman produljivši ujedno  pritvor obojici optuženika te  naloživši ima plaćanje svih  sudskih troškova, dok će Šolaja pod prijetnjom ovrhe na  račun državnog proračuna  morati uplatiti i 14 tisuća kuna  za koje se smatra da je zaradio  prodajom kokaina. 
Iako su kod trećeopruženog  Komača, koji je Smirčiću za  preprodaju i pakiranje kokaina ustupio svoj stan, policajci  pronašli 0,89 grama marihuane i 2,20 grama mješavine metadona i Cedevite, njega je  sudsko vijeće na čelu sa sucem  Radmanom oslobodilo kaznene sankcije.
– Iskaz trećeoptuženog Komača sudsko vijeće drži životnim, logičnim i iskrenim jer je  priznao i ono za što ga se  optužnicom tereti, a to je posjed opojne droge, ali i ono za  što ga se nije teretilo. On je,  naime, iako nije morao, priznao da je znao kako će Smirčić  u njegovu stanu nešto raditi s  drogom – rekao je Radman,  dodavši da ga je onda valjalo i  osloboditi izdržavanja kazne,  no kada je riječ o sudskim  troškovima, onaj paušalni dio  u iznosu od dvije tisuće kuna,  ipak će morati podmiriti.
Na ovu nepravomoćnu presudu branitelji prvookrivljenika i drugookrivljenika uložit  će žalbe.