Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za zaštitu prirode 500 tisuća eura

18.02.2011. 23:00
Za zaštitu prirode 500 tisuća eura


Cilj ove radionice je doći do podataka o staništima i vrstama na svim lokacijama, kako bi se to kvalitetnije kartiralo i snimilo te identificiralo, a nakon toga kasnije provodio monitoring i održivi razvoj, kazao je Đinđić dodajući kako je projekt financiran od Europske komisije s više od 500 tisuća eura


Postoji velika mogućnost da će na području  Zadarske županije biti održan  pilot projekt Nature 2000,  rečeno je na jučerašnjoj radionici “Identifikacija i uspostavljanje morskog dijela  mreže Natura 2000 u Hrvatskoj” koja se provodi u  sklopu programa Europske  unije za Hrvatsku IPA 2007. 
Mirko Đinđić, ravnatelj  Javne ustanove za upravljanje  zaštićenim dijelovima prirode  Zadarske županije na samom  početku radionice pozdravio  je voditelja projekta Jan Šeffera iz Slovačke i Francoisa  Wernerusa, stručnjaka za  morsku i biološku raznolikost  iz Francuske te Fanicu Kljaković-Gašpić, voditeljicu projekta iz Hrvatske i djelatnicu  Državnog zavoda za zaštitu  prirode iz Zagreba, koji su  sudjelovali u radionici.
– Cilj ove radionice je doći  do podataka o staništima i  vrstama na svim lokacijama  kako bi se to kvalitetnije kartiralo i snimilo te identificiralo, a nakon toga kasnije  provodio monitoring i održivi  razvoj, kazao je Đinđić dodajući kako je projekt financiran od Europske komisije s  više od 500 tisuća eura te da  su u njega uključene tvrtke  Niras, Orbicon i Oikon koje  će to provesti.
– Imamo toliko bogato podmorje, a imamo i neka  obećanja da će se ovdje provesti pilot program istraživanja tih područja, a kasnije i  zaštita, kazao je Đinđić.
Đani Bunja, dožupan Zadarske županije, pozdravljajući okupljene kazao je kako  je Zadarska županija začetnik  korištenja morskih resursa, a  znanja o tome prenesena su  dalje po Mediteranu i svijetu.  Napravljene su i institucionalne pretpostavke kako bi se  moglo upravljati morem kao  resursom.
– Prva smo i jedina hrvatska  županija koja je izradila studiju korištenja mora i podmorja, te smo na taj način  utvrdili koje su morske površine moguće za korištenje u  gospodarske svrhe, a koje treba staviti pod režim zaštite,  kazao je Bunja ističući kako je  Hrvatska u samom vrhu svijeta po zaštićenim područima  te kako smatra da bi Zadarska županija bila pun pogodak za uspostavljanje pilot-projekta.
 Fanica Kljaković-Gašpić,  voditeljica projekta za Hrvatsku, kazala je kako se nada  da će njihove aktivnosti pridodati na važnosti mora i  uspostavi područja kojima  treba upravljati, ne samo zbog  pristupa EU, nego i zaštite  biološke raznolikosti.
 


Europska ekološka mreža




Europska unija je 2001. godine  postavila za cilj zaustavljanje gubitka biološke raznolikosti do 2010.  godine. Direktiva o pticama i Direktiva o staništima temelj su politike EU te postavljaju visoki standard očuvanja prirode za sve članice. Osnova tih direktiva je stvaranje europske ekološke mreže područja namijenjenih očuvanju rijetkih vrsta i stanišnih tipova.
Mreža Natura 2000 najveća je  mreža očuvanih područja na svijetu. U Hrvatskoj je utvrđeno oko  1000 potencijalnih NATURA 2000  područja, a ista bi pomogla u  spašavanju 250 vrsta i 70 stanišnih  tipova navedenih u direktivama.