Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Iz teorije potvrđeno u praksi

Autor: Valentina Mlađen

18.02.2013. 23:00
Iz teorije potvrđeno u praksi

Foto: Marin GOSPIĆ



Predstavljajući projekte svi studenti istaknuli su kako su upravo kroz njih ono što su naučili u teoriji uspjeli potvrditi i u praksi, a korist je uvijek išla u oba smjera, od studenata do korisnika


U povodu 6. tjedna psihologije zadarski studenti predstavili su projekte Studentskog savjetovališta Sveučilišta u Zadru. Prezentirani su projekti: Kako da učenje ne bude mučenje – HOW YES NO, Put do dječjeg srca, Zdravi student, Volontiram, Student mentor i Filmske večeri. U osnovnim crtama studenti su predstavili sam projekt i njegove ciljeve, voditelje, s kojim osobama i institucijama su do sada surađivali, ali i povratne informacije koje su dobili.
Predstavljajući projekte svi studenti istaknuli su kako su upravo kroz njih ono što su naučili u teoriji uspjeli potvrditi i u praksi, a korist je uvijek išla u oba smjera, od studenata do korisnika.
Velik interes za How Yes No
Već poznati ciklus radionica za djecu How Yes No ili Kako da učenje ne bude mučenje osmislile su Anita Vulić Prtorić i Marta Cifrek-Kolarić. Organizatori su Gradska knjižnica Zadar i Studentsko savjetovalište. Projekt uspješno traje već petu godinu pod vodstvom studenata Odjela za psihologiju zadarskog sveučilišta. Zbog velikog interesa radionice pomoći u učenju proširene su, uz sedme i osme, i na pete i šeste razrede, a večeras počinje novi ciklus radionica.
Kako je istaknuto na predstavljanju učenici su pokazali velik interes za sudjelovanjem u projektu te su ga vrlo pozitivno ocijenili.
Put do dječjeg srca edukativni je projekt za studente koji se sastoji od dva dijela. Sudionici su studenti psihologije, pedagogije i knjižničarstva. Korisnici projekta su skupine djece na Odjelu pedijatrije i u Gradskoj knjižnici Zadar. Prvi dio programa obuhvaća edukativne radionice za studente. Održane su četiri tematske radionice te se u njihov rad se uljučilo petnaestak studenata. Drugi dio programa odnosi se na rad studenata s djecom pri čemu je glavni cilj pomoći im u suočavanju s bolesti, teškoćama separacije i učiniti njihov boravak u bolnici što ugodnijim dok bi se u Gradskoj knjižnici radionice provodile u sklopu kreativnih radionica utorkom.
Koordinatori projekta su djelatnici Savjetovališta doc. Dr. Sc. Rozana Petani, mr. Sc. Luka Marinović i prof. Dr. Sc. Anita Vulić Prtorić.
Projekt Zdravi student prije četiri godine osmislila je Marta Cifrek-Kolarić s ciljem utvrđivanja zdravstvenih potreba i ponašanja vezanih za zdravlje studenata. U tu svrhu provedeno je i veliko istraživanje o zdravstvenim navikama studenata te su na osnovu rezultata izrađeni prevencijski programi koji su se provodili u sklopu projekta. Osim prevencijskih radionica pokrenuta je i email adresa pitaj.liječ[email protected] koja je još uvijek aktivna. Kako se moglo čuti tijekom prezentacije projekt je prepoznala i Zadarska županija koja će ga financijski podržati u ovoj godini, a počet će sa istraživanjem zdravstvenih navika studenata na temelju čega će biti izrađen plan preventivnih aktivnosti za studente.
U sklopu ovog projekta kreće i pilot projekt Psiholgija sporta u Studentskom savjetovalištu koji je osmislio student Matija Mesić, a usmjeren je na osobe koje se bave sportom, a nisu se do sada koristile uslugama sportskih psihologa.
Pet godina volontiranja
Projekt Volontiram, jedan od najpoznatijih projekta Savjetovališta, ušao je u svoju petu godinu. Kroz tih pet godina surađivao je i pomagao brojne ustanove, udruge i institucije u gradu Zadru i šire. Pokrenula ga je 2008. godine Vilma Kotlar, a od ove godine vodi ga student Krešimir Jakšić koji je najavio planove za budućnost. Osim što su pokrenuli inicijativu, zajedno s Ligom za borbu protiv raka Zadar, za posudionicu medicinskih pomagala, namjeravaju izdati brošuru s popisom udruga i institucija kojima su potrebni volonteri, uspostaviti sustav evaluacije studenata-volontera, obilježavati važne datume vezane uz volonterstvo, a u najavi su i novi projekti.
Kroz projekt su prošle stotine volontera te u godini dana studenti “odrade” oko 3800 sati volontirajući, a godišnje bi tako zaradili oko 100 tisuća kuna.
Projekt student mentor za cilj ima pomoći studentima prve godine da se lakše prilagode na studij, ali i život u novom gradu. Sudionici projekta su studenti psihologije koji vode edukacijske radionice za studente mentore te svi zainteresirani studenti viših godina dok su krajnji korisnici studenti prve godine.
U narednoj godini projekt se nastavlja kroz održavanje radionica za buduće mentore, a zatim i rad s brucošima. Voditeljice projekta su Kristina Boban i Marina Juković.
Na koncu je predstavljen i jedan projekt više-manje zabavnog, ali i edukativnog karaktera. Radi se o Filmskim večerima Studentskog savjetovališta koje su osmislili studenti Matija Mesić, Goran Kalamiza i Luka Gerić te će ga oni voditi i u ovoj godini. Cilj projekta je kroz prikaz igranih filmova koji obrađuju neku od psiholoških tema osvijestiti razlike, potaknuti na razmišljanje te smanjiti predrasude o nekim manje poznatim područjima i temama iz psihlogije.
Prvi film u novom nizu projekcija je Bedlam, a projekcija je na rasporedu u četvrtak u 18.30 sati u Dvorani 143 Sveučilišta u Zadru.