Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U Vukovaru od sutra natpisi i na srpskom jeziku

Autor: Dražen Ciglenečki

18.02.2013. 23:00
U Vukovaru od sutra natpisi i na srpskom jeziku

Foto: PIXSELL



– Nećemo se tući, nećemo nikoga dirati, ali i dalje ćemo protestirati. To je naša obaveza, kaže šef Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, a u Stožeru očekuju da će se na prosvjedu u Zagrebu 7. travnja skupiti 100 tisuća ljudi


Vlasti su ostale imune na prosvjede protiv uvođenje dvojezičnosti u Vukovar i sutra na državne zgrade započinje postavljanje tabli s ćirilicom, neslužbeno su nam potvrdili izvori iz Banskih dvora. U Vukovaru ukupno 23 državne institucije imaju svoje ispostave, neće sve u jednom danu dobiti natpise na srpskom jeziku i ćirilici, ali proces definitivno kreće. Tako će, primjerice, na Uredu državne uprave pisati i Kancelarija državne uprave, a u Vukovaru će tablu imati i Ministarstvo finansija.
I dalje će protestirati
Da u Vladi nisu odustali od implementacije Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ponovio je u petak i premijer Zoran Milanović. On je na skupu SDP-a u Varaždinu naglasio da “nismo išli u rat protiv ćirilice, nego protiv agresora”. “Rat je već dugo gotov, ali u glavama nekih ljudi još uvijek živi”, poručio je predsjednik Vlade.
Pritom je vjerojatno mislio i na Stožer za obranu hrvatskog Vukovara koji je centar aktivnosti protiv ćirilice. Šef Stožera Tomislav Josić najavljuje da ih prve ćirilićne table neće obeshrabriti.
– Nećemo se tući, nećemo nikoga dirati, ali i dalje ćemo protestirati. To je naša obaveza. Ne želimo ćirilicu u Vukovaru jer bi se time i kršili međunarodni propisi. Nitko ne može dobiti neka prava ne temelju genocida i etničkog čišćenja koje je napravio. A presude vukovarskim ratnim zločincima i u Haagu i pred domaćim sudovima, dokazi su da je u Vukovaru počinjen genocid, rekao nam je Josić. Predsjednik vukovarskog Stožera ističe da, unatoč svemu, nije niti očekivao da će Vlada popustiti i staviti moratorij na ćirilicu u trajanju od 50 godina, koliko su tražili Josić i kolege.
– Vukovar je podijeljen, stanje u gradu je kritično. Ali, reakcije Vlade nisu pametne, umjesto da idu na smirivanje, oni inzistiraju na ćirilici. Ruku na srce, ničem drugom nisam se niti nadao, napominje Josić, hrvatski branitelj koji je prošao torturu srpskih zarobljeničkih logora. U Zagrebu će se prosvjed “Ne ćirilici u Vukovaru – za hrvatski Vukovar” održati tek 7. travnja, no organizatori iz Stožera svejedno predviđaju da će se na Trgu bana Jelačića okupiti čak 100 tisuća ljudi. Glasnogovornik Stožera Zdravko Komšić jučer je izjavio da će u slučaju da ni taj prosvjed ne urodi rezultatima, pozvati građane na novi, također u Zagrebu, ali tada će osnovni zahtjev biti – smjena Vlade.
Table s imenima ulica za sada se neće mijenjati
S druge strane, vukovarski Srbi vjeruju da će napetosti s vremenom splasnuti.
– Svjesni smo svih pritisaka, ali mislim da će sutra, kao i idućih dana u Vukovaru biti mirno. Neće biti problema kod postavljanja tabli sa ćirilicom. Pogotovo zato što su sve zgrade na kojima će one biti pod video nadzorom. Mi ne tražimo ništa što nam zakonski ne pripada i od toga ne namjeravamo odustati, a sve oko uvođenja srpskog jezika u službenu upotrebu u Vukovaru prepuštamo državi. Bili smo dosad strpljivi i bitno nam je da se više ne odugovlači jer nam pravo službeno korištenje vlastitog jezika puno znači, kazao nam je Đorđe Macut, predsjednik SNV-a u Vukovaru. On smatra da je baš sada pravi trenutak za uvođenje dvojezičnosti na koju su Srbi u stekli pravo zato što je prema rezultatima zadnjeg popisa stanovništva njihov udio u Vukovaru prešao jednu trećinu.
– Bilo bi loše da se još čekalo jer bi se tada ušlo u kampanju za lokalne izbore. Premda je jasno da će neke stranke i za dva mjeseca u svojim kampanjama koristiti ćirilicu, zaključuje Macut.
Zasad se table s imenima vukovarskih ulica i trgova neće mijenjati jer prethodno treba izmijeniti gradski statut kojim će se to urediti.