Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Isplata odštete od crnih liski ili blokada ceste!

18.02.2014. 23:00
Isplata odštete od crnih liski ili blokada ceste!


Ogorčeni vlasnici zemljišta u Parku prirode Vransko jezero te u pojasu koji graniči sa zaštićenim područjem Ornitološkog rezervata, upozoravaju da već dvije godine država ne isplaćuje štete koje su im na usjevima napravile zaštićene ptice, prvenstveno liske koje su protekle zime zbog velikog leda, a ove zime zbog zaista visokog vodostaja, “prisiljene” potražiti hranu na povrtlarskim kulturama.
– Liska je “crni vrag” iz Europe, jer je ona ptica selica. Dok nama liska jede mrkvu koju prodajemo po dvije, tri kune po kilogramu, ona iz Europe u hladnjačama dostiže cijenu od preko 8 kuna, kaže Dragan Vukoja dodajući kako su najugroženiji mrkva, kelj pupčar, blitva, špinat, radič.
– Ptice su zaštićene, a ne ljudi. Ovih dana održat ćemo veliki prosvjedni skup, a ako se potom ne izvrši isplata nastalih šteta najvjerojatnije ćemo blokirati cestu Pakoštane-Vrana-Benkovac. Nema nam druge jer Vlada novac za automobile ima, a za odštetu nema. Pa to je tek jedan ili dva ministarska automobila, proračunao je Vukoja.
Poljoprivrednici na području ornitološkog rezervata Parka prirode Vransko jezero iz Vrane, Draga i Pakoštana u zadnje vrijeme broje na stotine tisuća kuna štete koje su poljoprivrednim kulturama prouzročile strogo zaštićene vrste ptica, tuže se dok nam usred potopljenih zemljišta pokazuju oštećene zimske ratarske kulture ubrane pomoću brodica ili drvenog splava.
Do prije dvije godine i promjene vlasti poljoprivrednicima se znalo isplatiti od 350.000 kuna do čak dva milijuna kuna odštete, međutim isplate su sasvim prestale. Unatoč učestaloj prepisci s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode. Kako država uslijed neprestane krize nema dovoljno novaca, ministar Zmajlović se prvenstveno zalaže da se štete obeštete iz EU fondove za te namjene. Trebalo bi uspostaviti radnu skupinu koja bi trebala prikupiti podatke i dokumentaciju o štetama te ispuniti prijavu za dodjelu sredstava iz Europskog fonda solidarnosti.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU