Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Graditeljstvo će izvući gospodarstvo iz recesije

Autor: Siniša Klarica

18.03.2009. 23:00
Graditeljstvo će izvući gospodarstvo iz recesije

Foto: Zvonko KUCELIN



U Dvorani Krešimira Ćosića u Zadru otvoren je 2. sajam gradnje i stanovanja Constructa 2002.  Druga Constructa, rekla je direktorica sajma Romana Pleša, održava se svega pet mjeseci nakon prve, jer su izlagači iznijeli želju da sajam bude u proljetnom terminu.
– Prošli sajam bio je vrlo uspješan i malo tko se u bližoj okolici mogao pohvaliti s tolikim brojem izlagača. Ove godine, zbog recesije, sajam je nešto manji, a svi izlagači zaslužuju pohvale i čestitke za hrabrost što su izdvojili vrijeme i novac i nastupili na ovom sajmu unatoč gospodarskoj situaciji, rekla je Romana Pleša.
 Zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović kazao je da se Constructom Zadar pretvara u grad koji ima sajamsku budućnost. Grgurović je rekao da se u sljedećoj godini recesiji ipak predviđa kraj, najavivši da će se u neposrednom susjedstvu uskoro otvoriti i zatvoreni bazen. Po Grguroviću, upravo je graditeljstvo prvo koje osjeti učinke recesije, ali i prvo čiji zamah izvlači iz recesije i ostale gospodarske subjekte. Stoga, zaključuje Grgurović,  Constructa nije sajam velik poput zagrebačkog, što ne znači da jednog neće to i postati.
Dožupan Josip Miletić ponovio je činjenicu da je Zadar proteklih godina bio mjesto velikih investicija, osobito u građevinarstvu, stanogradnji i komunalnoj infrastrukturi.  Po Miletiću ovakvi sajmovi su bitni kao pomoć hrvatskom gospodarstvu, kao svojevrsno jamstvo da će se građenje na zadarskom području nastaviti.
 Po drugi put pokrovitelj Constructe je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Sajam je otvorila njegova izaslanica i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta. Obraćajući se okupljenim uzvanicima i izlagačima, predsjednikova izaslanica je podsjetila na uspjeh prve Constructe.
 – Prošle godine u studenom smo najavili krizu i ona je došla. Međutim sa zadovoljstvom možemo reći da je 2008. godina u građevinarstvu bila za 11 posto bolja nego 2007. Kad je kriza lagano ulazila na vrata svijeta mi smo uvelike radili. Ako gledamo podatke iz siječnja oni bilježe lagani pad rasta, ali to je još uvijek rast. Poruka građevinarstvu je međusobna suradnja, analiza tržišta i obrazovanje. Već sljedeća godina se najavljuje kao bolja iako se najavljuje pad u stanogradnji i u izgradnji infrastrukture. Pokazatelji također govore da u Hrvatskoj ima još jako puno posla, poglavito kad se čuju vijesti poput nastupa hrvatskog graditeljstva u Crnoj Gori, rekla je Vesna Trnokop Tanta.
U dvije manje dvorane, na sajmu se pojavljuje 40 izlagača listom tvrtki koje se bave proizvodnjom  i prodajom građevinskog materijala, građevinske mehanizacije, bazena, profesionalnih alata, elektroinstalacija i električnih uređaja, vodoinstalacija i pripadajuće opreme i sl. Sajmu su se odazvale i tvrtke koje se bave hortikulturom i unutarnjim uređenjem.