Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Veliki mali vojskovođa

Autor: Valentina Mlađen

18.03.2009. 23:00
Veliki mali vojskovođa


U povodu obilježavanja Dana frankofonije u Zadru svoj doprinos odlučili su dati i osnovnoškolci prezentacijom vjerojatno najveće francusku ličnosti svih vremena. Tako je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana prezentacija na temu “Male tajne velikog Napoleona”. Stručni predavači bili su učenici 7. razreda Osnovne škole Bartola Kašića u Zadru.
Pod vodstvom profesora Dinka Marina na prezentaciji je sudjelovalo osam učenika: Željka Barić, Manuela Harbaš, Dora Kanjer, Martina Kelava, Margareta Rončević, Marija Rogić, Marko Kvartuč i Borna Cvečić. Učenici su se potrudili i prisutnima predstavili onu malo poznatu stranu velikog vojskovođe, državnika i ljubavnika. Prisutni su na predavanju mogli saznati neke vrlo zanimljive podatke iz Napoleonovog života, poput onog da je Napoleon na svoje vlastito vjenčanje poslao jednog časnika da se oženi umjesto njega. Učenici su se osvrnuli i na njegov značaj i doticaje s Hrvatskom pa smo saznali da je za hrvatske vojnike izjavio da su najbolji vojnici u njegovom korpusu.
A također je i običaj nošenja marame ili maramice oko vrata kod hrvatskih vojnika pod Napoleonom rezultiralo pojavom kravate kao modnog dodatka u cijelom svijetu.
Učenici koji su izradili ovaj projekt ne uče francuski jezik, ali su svom zadatku pristupili veoma ozbiljno i revno u duhu Napoleona. Kako je prezentacija bila uspješna razmišljaju da je prošire i da nastave sa svojim istraživanjima i u drugim područjima.
– Oduševljen sam razinom znanja i stručnosti koju su ovi osnovnoškolci prikazali tijekom prezentacije. Mogu reći da je ovo bio jedan veliki i hvalevrijedan doprinos danima frankofonije, rekao nam je Nenad Zekanović, predsjednik Hrvatsko-francuske udruge. A u komentarima za vrijeme zakuske čulo se oduševljenje i svih drugih prisutnih učenika, roditelja i profesora.