Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dionice Ine nisu uključene kao pokriće, ali ugovor to niti ne isključuje

Autor: Ante Vidović

18.03.2010. 23:00
Dionice Ine nisu uključene kao pokriće, ali ugovor to niti ne isključuje


Kredit se može otplatiti i drugim visokolikvidnim dionicama. Osobno preferiram dionice koji se prodaju na međunarodnom tržištu. Poznajem planove MOL-a s Inom koji će podignuti vrijednost Ine, tako da nemamo ništa protiv tih dionica, rekao je Sandor Csanyi


Kada je OTP Grupa preuzela kredit od Meril Lyncha odobren FIMA-inoj podružnici na Malti za kupnju Podravkinih dionica nisu prekršeni ni mađarski ni međunarodni zakoni. To je za nas bila obična tržišna transakcija koja je provedena uz nadzor međunarodnih revizija i u kojoj je OTP Grupa dobro prošla. Istaknuo bih da nikad u životu nisam upoznao bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera i bivšeg potpredsjednike Vlade RH Damira Polančeca kao ni članove bivšeg i sadašnjeg menadžmenta Podravke. Ako je bilo sumnji kako da ovdje radilo o osobnoj transakciji to bih odmah negirao, rekao je generalni direktor OTP Grupe Sandor Csanyi hrvatskim novinarima na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji koja je održana u upravi banke u Budimpešti.
Meril Lynch je 19. srpnja 2007. financirao akviziciju dionica tvrtke FIMA u Podravci. FIMA je dobila 10,64 posto udjela u Podravci, a pokriće kredita su bile 576.880 dionica Podravke, kako je kazao zamjenik generalnog direktora divizije privredno bankarstvo Laszlo Wolf. OTP u cijelu priču ulazi u ožujku 2009. godine kada dolazi do pada Podravkinih dionica na tržištu.
– Postojala je opasnost da će Meril Lynch prodati dionice, čime bi ih znatan dio završio u ruke međunarodnih ulagača. Mi smo dobili poziv FIMA-e za preuzimanje kredita. Za nas te iste dionice služile kao pokriće s tim da smo dobili još neke opcije kao pokriće kredita, kaže Wolf.
Jamac FIMA za plaćanje kredita je Podravka. Cijela ova priča rezultirala je velikom aferom u Hrvatskoj i zatvaranjem Podravkinih menadžera. Kredit iznosi sada 36,7 milijuna eura s kamatom i koji na naplatu stiže u rujnu ove godine. Podravka je do sada isplatila 6,3 milijuna predujma. U OTP grupi nemaju pokriće za 3,9 milijuna eura koji će biti predmet sastanka između menadžmenta dvije tvrtke koji bi se trebao održati krajem ovog mjeseca, kako se jučer moglo čuti.
U cijeloj priči nalazi se i mađarski MOL i većinski vlasnik INA. Jedno od jučerašnjih pitanja bilo jesu li dionice Ine ponuđene ugovorom kao jamstvo.
– Dionice Ine nisu uključene kao pokriće. Međutim, ugovor to ne isključuje. Kredit se može otplatiti i drugim visokolikvidnim dionicama. Osobno preferiram dionice koji se prodaju na međunarodnom tržištu.  Poznajem planove MOL-a s Inom koji će podignuti vrijednost Ine, tako da nemamo ništa protiv tih dionica, rekao je Sandor Csanyi, koji je inače i potpredsjednik MOL-a.
Csanyi je dodao kako je MOL samo jamac jamca koji u cijelu igru ulazi u slučaju propasti Podravke. Međutim, kako ocjenjuje glavni čovjek OTP-a, Podravka je jedna od rijetkih tvrtki koja će opstati nakon ulaska Hrvatske u EU te imati koristi od proširenja tržišta, a ne trpjeti štete od dolaska konkurencije.


 DOBIT U 2009. 536 MILIJUNA EURA




Dobit OTP Grupe u 2009. godini iznosila je 536 milijuna eura, što je nešto više od očekivanog. U Hrvatskoj su ostvarili dobit od 85 milijuna kuna, što je pad od šezdeset milijuna u odnosu na 2008. godinu.
Krediti odobreni klijentima u Hrvatskoj lani su iznosili 8,7 milijardi kuna, od čega su 3,3 bile namijenjene poduzećima. Depoziti klijenata iznose 9,1 milijardu kuna, od kojih su 8 milijardi depoziti stanovništva.


 UPOZORAVAJUĆA STOPA RASTA NEZAPOSLENOSTI


U OTP banci su u svojim analizama za Hrvatsku prognozirali pad BDP-a u ovoj godini za 0,3 posto, stopu nezaposlenosti od 15,5 posto, inflaciju od 2,5 posto i porast izvoza od 5 posto.
– Podaci iz siječnja i veljače ne odgovaraju ovim očekivanjima. Stopa rasta nezaposlenosti ukazuje na oprez. Nadamo se da će Vladin program razvoja gosodarstva umanjiti posljedice krize, rekao je jučer generalni direktor OTP banka Hrvatska Damir Odak i najavio daljni rast kreditiranja poduzećima u skladu s Vladinom koncepcijom.